15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından devletin içine sızan tüm terör örgütleri temizlenmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanan son Bakanlar Kurulunda Doğu ve Güneydoğu’da yürütülecek yeni dönemdeki politikalar, bölgede PKK ve FETÖ’nün iş birliği masaya yatırıldı. İşte istihbarat birimlerinin ve uzmanların hazırlayarak Hükûmete sunduğu rapordan dikkat çeken başlıklar: 1980 sonrası ayrılıkçı, silahlı terör örgütü olarak faaliyet yürüten PKK, 1990’lı yılların sonu 2000’li yılların başında ise şehirlerde faaliyet yürütmeye başladı. Dağda silahı enstrüman olarak kullanan PKK, şehirlerde ise ‘toplumsallaşma’ faaliyetleri ile bölgede söz sahibi oldu. Toplumsallaşma sayesinde PKK, Türkiye ve Avrupa kamuoyunda en önemli mevziini kazandı ve meşrulaşmasını sağladı. Örgütün kurumsal kimliğinin dışında, siyasi parti aracılığıyla belediyelerde, sendikalar, sivil tolum örgütleri, kadın yapılanmaları, sportif faaliyetler hatta folklora kadar her alanda PKK etkin rol oynamaya başladı.

SENDİKALAR KALKAN OLDU

2000’li yıllarda bugünkü FETÖ, Doğu ve Güneydoğu’da okul, yurt, dershane, evlerde yapılanma faaliyetlerini artırdı. PKK, bir dönem sadece bu yapının dershanelerine, yurtlarına silahlı saldırılar düzenlemeye başladı. Böylelikle PKK; FETÖ’ye “bölgede benden izinsiz organize olamazsın” mesajını verdi. Daha sonra PKK ve FETÖ masaya oturarak uzlaşma sağladı. KCK operasyonları da iki örgüt arasındaki pazarlıkların devamı niteliğinde gerçekleşti. Bölgenin kalkınması için uluslararası alandan gelen fonlar ve devletin gönderdiği maddi imkânlardan PKK ile FETÖ birlikte yararlandı. PKK özellikle öğretmenlere ulaşmada sendikaları paravan yaptı. Bölgeye ilk kez atanan öğretmenler siyasi baskılar nedeniyle bir sendikaya üye olmaya mecbur bırakıldı. STK’lar sayesinde tüm fonlar, burslar, yatırımlar örgütün yönetiminde kullanıldı. Yurt dışına gönderilen öğrenciler, Almanya’daki PKK merkezlerinde eğitime götürüldü.

ÖĞRENCİLER HENDEKLERE TAŞINDI

Öğretmenler, öğrencileri kandırıp hendeklere sürdü; emniyet güçleriyle çatışmalarını istedi. Yeni açılan üniversitelerde özellikle eğitim fakülteleri PKK’nın kontrolü altına girdi. Öğrencilerin bu bölgede öğretmen olabilmesi için FETÖ’nün en iyi bildiği yöntem olan kopyaya PKK da başvurdu. FETÖ soruları çalarken, PKK sınavın yapıldığı merkezlerde örgütlenmeyi tercih etti. Kendilerinden olan sınav gözetmeni ile birlikte aynı anda kitapçıklar açılarak hep birlikte sorular yapıldı. 

Gökhan KAYA / Türkiye Gazetesi