Risk 30'lu yaşlarda uzmanlar uyardı.

Erkeklerde kalp krizi riskinin 40'lı yaşlardan 30'lu yaşlara düştüğünü söyleyen Kalp - Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan'a göre, erkekleri tehdit eden bu durumun en önemli nedeni; günlük hareketlerin azalması ve hazır gıda tüketimin artması.

Türkiye'de kalp hastalıklarının görülme sıklığının arttığını belirten Prof. Dr. Okutan, göller bölgesinde (Antalya, Isparta ve Burdur) yaklaşık 3 bin kalp sorunu yaşayan hasta olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de her bin kişiden 14'ünde kroner kalp hastalığı olduğunu belirten Okutan, bazılarının ise hastalığının farkında olmadığını ifade etti.

"AKŞAM YATTI, SABAH UYANAMADI" OLUYOR

Okutan, kalp hastaların dörtte birinin hastalığının farkına varmadan ani ölümle karşılaştığını, bunun ise 'akşam yattı, sabah uyanamadı, sandalyede yığılıp kaldı' gibi sözlerle tanımlandığını söyledi.

Kalp damar hastalıklarının tanısının önemine dikkat çeken Okutan, yürürken kalbi ağrıyan bir kişinin biraz dinlendikten sonra ağrısının geçmesi üzerine normal hayatına döndüğünü, ancak bunun bir kalp sorunu belirtisi olduğunu ifade etti. Okutan kalp damar hastalıklarındaki risk faktörlerini ise şöyle açıkladı:

ERKEKLERİN RİSKİ, KADINLARDAN FAZLA

"Erkek cinsiyetinde risk daha fazla. Eskiden bu yaş 40'ın üzerindeydi. Ama risk faktörü erkeklerde 30'lu yaşlara kadar düştü. Bunun nedeni egzersiz ve günlük hareket son derece azalmış olmasıdır. Ayrıca kolestrol ve kalorisi yüksek yiyeceklere ulaşmak kolay ve ucuz. Sigara, kan yağlarının yüksek olması gibi etkenler de kalp hastalığı riskini artırıyor. Bu risk faktörlerini gözden geçirip mutlaka kalple ilgili muayene olmak gerekir."

Kadınlarda menopozla birlikte kalp hastalığı riskinin arttığını söyleyen Okutan, bu döneme kadar kadınlarda hormonların kalp riskine karşı koruma sağladığını kaydetti.