Rize’de 7 Haziran seçimlerinde HDP’den aday olan Selda Karafazlı’nın ailesine ait kafeye dün gece saldırı yaşandı. bianet’e konuşan Karafazlı, 100 kadar kişinin gerçekleştirdiği saldırıda annesinin başına küllük isabet ettiğini anlattı.

Yasal süreci başlatacağını belirten Karafazlı, bugün dükkanı açtıklarını ve açmaya devam edeceklerini belirterek herkesi sağduyuya çağırdı.

“Sosyal medyada örgütleniyorlar”

Karafazlı, bir süredir sosyal medyada “Kahve Durağına boykot” adıyla örgütlenme olduğunu ve devam ettiğini belirterek dün yaşananları şöyle anlattı:

“Bölgede HDP’li olarak bilinip de saldırıya uğramayan bir biz vardık. Bunun sebebi de ailece bölgedeki ilişkilerimizdi.

“Provokasyonlar dolayısıyla müşteri yoktu, dört beş kişiydik. Polis ihbar aldığı için saldırı öncesi buradaydı ama koruma yetersiz kaldı. Seçimden beri tehdit alıyorum, bu nedenle ihbar olmasına rağmen çok ciddiye alınmamış olabilir.

“Akşam saatlerinde 100 kişiye yakın grup arka kapıyı polis kapattığı için giremeyince ön tarafa geldiler. Mekanın önünde bağırmaya slogan atmaya başladılar."

“Polis bizi mutfağa sakladı”

“İlk hedefleri babamdı. ‘Derdin ne?’ gibi ifadelerle kullandılar, kışkırtmak istemedik. Babam, ‘Derdim yok, işimi yapıyorum’ diye cevapladı.

“Sonra sandalyeler, masalar havalarda uçuştu. Annem başına küllük darbesi aldı. ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ ile birlikte PKK aleyhtarı sloganlar atıldı.

“Polis koruması arttı, bizi ablukaya alarak, mutfak bölgesine sakladılar. Polis kalkanlarla araya girmeseydi farklı arbede yaşanacaktı.”

“Bayrak hala asılı”

Karafazlı, grubun Türkiye bayrağı asmak istemesine müsaade edildiğini ve bayrağı hala tuttuklarını anlattı:

“Bayrakla sıkıntı yaşamadığımı her zaman söylemiştik. Yanımızdaki mekanlarda bir haftadır bayraklar asılı, bizim asmamamız rahatsızlık verdi.”

Karafazlı, polisin saldırı sonrası korumayı arttırdığını ve gece polis eşliğinde evlerine döndüklerini, devriyenin beklediğini akşam da saldırı planı olduğunu aktardı.

“MHP’li olmadıklarını düşünüyoruz”

Karafazlı, söz konusu kişilerin MHP ve ülkü ocaklarından olmadığını düşündüklerini belirtti.

“Asker ve polis ölümlerinin bahane edilerek farklı güçlerin gerçekleştirdiği bir çalışma. Ülkücü ve MHP’li olmadıklarını düşünüyoruz.

“Sosyal medaydaki boykot sayfalarında fotoğrafları ve isimleri açık şekilde tehditlerde bulunuyorlar. Bu kişilerin tespitiyle ilgili yasal süreci başlatıyorum.”

“Buradaki insanların gözü dönmüş. Bu vatanseverlik değil, ülkeyi gerçekten bölmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey değil. Maalesef her zaman olduğu gibi milliyetçilik duygularını kabartarak gencecik çocukları kullanıyorlar.”

“HDP’ye oy verene saldırıyorlar”

Karafazlı, bölgede mevsimlik işçilere, HDP’lilere yönelik saldırılar yaşandığını anlattı.

“Mevsimlik işçilerde sadece Kürtler değil, Rizeli olup HDP’ye oy verdiği bilindiği için saldırıya uğrayanlar var. Annem ve babamla İHD’de de çalışıyoruz, saldırılarla ilgili yasal işlem başladı.

“9 Eylül’de Rize dolmuşlarının toplanıp kafeyi yakmaya geleceklerine dair ihbar vardı. Gruptaki bazı arkadaşların konuşmasının ardından bu grup Hopa’ya yönlendi.

“Fındıklı’da 7 Haziran seçimlerinde aday olan Turgay Köse’nin evi bir grup tarafından taşlandı. Evde yalnızca 13 yaşındaki çocuğu vardı, korkudan çatıya çıktı. Bölge halkı olaya müdahale ederek grubu dağıttı.

“Aday olacağım”

Karafazlı, 7 Haziran seçimlerinde de tehditler nedeniyle seçim bürosu açamamış, çalışmaları dün akşam saldırıya uğrayan kafede yürütmüştü.

1 Kasım seçimlerinde aday olacağını, hala seçim büroları olmadığını ve kafeyi kullandıklarını belirtti.

“Geri adım atmayı düşünmüyorum.İstediğimiz şey barış ve halkların kardeşliği.

“Rize’de bilinen bir aileyiz, buranın suyunu içtik, ekmeğini yedik, havasını soluduk. Şu anda bize ‘PKK yandaşı terörist’ olarak bakılıyor. change.org’da Rize Belediyesi muhatap alınarak kafenin kapatılması için imza kampanyası başlatılmış.

“Burada Türkiye genelinden daha farklı durumlar var. Rize halkı sakin olmaz, kışkırtmalara gelir ve saldırılar devam ederse daha kötü günler yaşarız. Herkesi sağduyuya çağırıyorum." 

Editör: TE Bilişim