Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'nın, yaş sebze ve meyve ve Türkiye'den ihraç edilen ürünlerle ilgili süreci ve ürünleri değerlendirme adına teknik heyetle görüşmek istediğini yazılı olarak talep ettiğini belirterek, "Biz de olumlu cevap verdik, 'olabilir görüşürüz' diye. Teknik heyetimizi bugünlerde Moskova'ya gidiyorlar, orada bir değerlendirme yapacaklar. Hangi konular gündeme gelecek, bunları göreceğiz." dedi.

EXPO 2016 Antalya kapsamında kentte bulunan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ile tarım ürünleriyle ilgili yoğun ithalat ve ihracatlarının olduğunu belirterek, Türkiye'nin hububat ithalatını gerçekleştirdiğini, Rusya'nın da ağırlıklı olarak yaş sebze meyve ithal ettiğini ifade etti.

Son dönemlerde yaşanan uçak krizi nedeniyle bir duraksama dönemine girdiklerini anlatan Bakan Çelik, Türkiye'nin bu konuda çok ağırbaşlı bir şekilde devlet ciddiyeti içerisinde olaya baktığını vurguladı.

Rusya'nın bu konuda bazı fevri çıkışları bulunduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Yani uçak krizini getirip, tarım ürünlerine, tarım çalışanlarına, çiftçilere bir yük olarak dönüştürmeyi biz doğru bulmuyoruz. Ne Rus çiftçisi ne Türk çiftçisi, üreticisi bunu hak ediyor. Bunu defalarca söyledik. Yine söylemeye devam ediyoruz." diye konuştu.

Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Bu esnada Rusya'nın tarım bakanlığıyla ilgili, veterinerlik veya halk sağlığıyla ilgili, birimleri var. O birimlerinden bize öncelikle sözlü olarak ama şimdi yazılı olarak bir talepte bulundular. Dendi ki 'yaş sebze ve meyveyle ilgili, Türkiye'den ihraç edilen bu ürünlerle ilgili, süreci ve ürünleri değerlendirme adına bir teknik heyetle görüşmek istiyoruz' diye bir talep bize yazılı olarak intikal etti. Biz de olumlu cevap verdik, 'olabilir görüşürüz' diye. Teknik heyetimiz bugünlerde Moskova'ya gidiyorlar, orada bir değerlendirme yapacaklar. Hangi konular gündeme gelecek, bunları göreceğiz."

 "Taleplerini memnuniyetle karşıladık"
Her şeye rağmen, komşu iki ülke arasındaki ilişkilerde sorunlar olabileceğini kaydeden Bakan Çelik, "Sorun alanlarının değerlendirilmesinde yarar var diye bakıyoruz biz. Tümden ekonomiyi, tümden ilişkileri ilgilendirecek boyuta taşınması doğru değil, özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Yani bütün boyutlara bunu taşımak doğru değil ki iki ülke arasında sorun olabilir, başka sorun da çıkabilir. O sorun çıktı diye bütün ilişkileri dondurmak gibi şey doğru değil, onun için taleplerini memnuniyetle karşıladık. Gelişmeleri, görüşmeleri de izileyeceğiz. Ona göre, yeni bir durum olursa sizinle paylaşacağız." dedi.
Editör: TE Bilişim