Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölge yaş meyve sebze ihracatçısı firmaların Rusya Federasyonu’ndaki pazar kayıplarını alternatif pazarlarla telafi edeceğini belirterek, haksız uygulamaların hükümetlerin karşılıklı akılcı ve yapıcı politikaları ile 2016 yılında son bulmasını umduklarını söyledi. 

Rusya Federasyonu ile yaşanan uçak krizi sonrası Rus yetkililerin karşı tutumları nedeniyle 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren getirilecek yasak ile birlikte Türk ihracatçılar pazarlarını kaybedecek. Rusya’ya yoğun olarak yaş meyve-sebze ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Gürdoğan, “1 Ocak 2016 tarihi itibariyle Türk menşeli yaş meyve sebze ürünlerine getirilen ambargonun Rusya tarafından uygulamaya başlanacak olması nedeniyle, yaş meyve sebze sektörünün önde gelen ihracatçı firmalarımızı alternatif pazarlara yönlendirmek için yoğun çalışmalar devam ediyor” dedi.

2016 yılında fuar, ticaret heyeti ve alım heyetleri programları organize ederek, ihracatçıları potansiyel pazarlara yönlendirerek pazar kaybından yaşanacak düşüşü telafi edeceklerini ifade eden Gürdoğan, “Rusya pazarında büyük emekleri bulunan Türk ihracatçıları Rus halkına yaklaşık 20 yıldır en kaliteli malı en uygun fiyattan sunarak, Rus tüketicisine ve Rus ekonomisine büyük katkılarda bulunduk. Ancak yaşanan malum olay sonrası Rus Hükümeti'nin Türk ihracatçı ve iş adamlarına geçmişin bu başarısını görmezden gelerek yürürlüğe konulan olumsuz uygulamalar, iş adamlarımızın pasaport kontrollerinde saatlerce bekletilmesi, güvenlik görevlileri tarafından sürekli taciz edilerek azılı bir düşman gibi muamele gösterilmesi ve benzeri tarife dışı teknik engel uygulamaları açıkçası Türk iş adamlarımızı derinden yaralamıştır” ifadelerini kullandı.

“Bu haksız uygulamaların hükümetlerin karşılıklı akılcı ve yapıcı politikaları ile 2016 yılında son bulmasını umuyoruz” diyen Gürdoğan, “İhracatçılarımız Rus üst yetkililer tarafından sürekli tırmandırılmaya çalışılan Türk halkına karşı kindar tutum doğrultusunda Rusya’nın içinde barındırdığı belli halklar tarafından da kötü niyetli olarak kullanılan bu gerilim ortamının bir an önce son bulmasını istenmektedir. Esasında kadirşinas bir toplum olduğuna inanılan Rus halkının, Türk ihracatçı ve iş adamlarımızın kendilerine yaptıkları katkı, verdikleri iş ve aşın bilincinde olduğunu ancak buna rağmen belirli çevreler tarafından bu bilincin örtbas edilerek sürekli Türk düşmanlığının ve Türk malı kara propagandasının tırmandırılmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu.

Rusya pazarında geçmiş 20 yılda büyük emeklerinin bulunduğunu ifade eden Gürdoğan, bu pazarı hiçbir zaman ikinci plana atmadan unutamayacaklarını kaydetti. Gürdoğan, gerilim ortamının kısa süre içinde aklıselim ile son bulacağına inandıklarını ve ambargonun kalkmasını müteakip tekrar ihracatçıların ürünlerini Rus halkına sunmaya devam edeceğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim