Sahursuz oruç tutmak mide rahatsızlığına yakalanmanıza neden oldu.

Sağlıklı bir Ramazan geçirmek isteyenlere uyarılarda bulunan uzmanlar, oruç tutanları özellikle mide hastalıkları konusunda uyardı. Ramazan ayının en sık karşılaşılan hastalıklarından birin de mide sorunları olduğunu dile getiren Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş, iftardan bir sonraki iftara kadar uzun süren açlık meydana geldiğini ve uzun süren açlığın hem sindirim sistemi hastalıklarına davetiye çıkardığını hem de mide hastalığı yaşayanların şikayetlerini arttığını söyledi.

Sahur atlamamak çok önemli

Ramazan ayında mide hastalıklarının artmasının en önemli sebebinin uzun süren açlık ve kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak da besinlerin hızlı tüketilmesi olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Güneş, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Özellikle reflü hastalarının ve huzursuz bağırsak sendromu dediğimiz kronik kabızlık hastalarının da bu aylarda çok dikkatli olması gerekiyor. En önemli şey sahuru atlamamak. Çünkü sahur gün boyu devam eden açlığı bir bakıma ortadan kaldıracaktır. Sahurda özellikle protein bakımından yüksek süt, haşlanmış yumurta, peynir gibi gıdaların alımına dikkat edilmelidir. Bizi susatacak aşırı tuzlu ve yağlı gıdalardan kaçınmamız gerekiyor. Bu tür gıdalar uzamış mide asidinin daha da artmasını ve buna bağlı olarak da reflü hastalığının tetiklenmesine sebep oluyor. Bu nedenle protein ağırlıklı gıdaların tüketimine önem vermek lazım.”

Reflü hastaları yüksek yastık tercih etsin

“Ayrıca özellikle reflü hastalarının yüksek yastıkları tercih etmesini tavsiye ediyoruz. Bunların yanında, mide hastalığı olanların iftarda çok hızlı besin tüketmek yerine ara vererek tüketmeleri gerekmektedir. Arkasından belki sütlü tatlı olabilir. Ama sahurla iftar arasında bolca sıvı tüketilmeli. Çünkü günlük kaybettiği sıvının ya da ertesi gün alamayacağı sıvının sahurla iftar arasında mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Ortalama 1 buçuk 2 litre sıvının tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Bu, süt, ayran, meyve suyu da olabilir ama daha çok su şeklinde tüketilmesini tavsiye ederiz.”


Editör: TE Bilişim