Cora'nın konuşması şöyle:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görevli ve sorumlu olduğu hizmetler insan haklarını korumaya ve sosyal adaleti tesis etmeye yönelik hizmetlerdir. Daha adil ve daha katlanılabilir bir dünya için hak temelli anlayışı esas aldığı için evrensel standartlara uygun hizmetlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Bölgemizde süregelen savaşlar, göçler, tabiat olayları ve toplumsal sorunlar nedeniyle ülkemizin ihtiyaç duyduğu sistem 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak teşkilatlandırılmıştır.

Bireyin, ailenin ve dahi toplumun refah ve mutluluğunu artırmak amacıyla öncelikli olarak toplumun dezavantajlı kesimlerini hedefleyen bakanlığımız, bu ihtiyaçlara tüm gücüyle cevap vermeye çalışıyor.

Burada 2011 yılında ilk defa Ak Parti Hükümeti döneminde kurulmuş bir teşkilattan söz ediyoruz. Dolayısıyla geçmiş ile günümüz mukayesesi yapılırken daha evvel böylesi hizmetlerin yapılmadığını, profesyonel manada sosyal devlet olmanın gereklerinin yerine getirilmesinin böylelikle sağlandığını hatırımıza getirmeliyiz.

Elbette bu bakanlık kurulmadan evvel de engelliler, yoksullar, öksüzler, yetimler vardı ancak Ak Parti Hükümetleri ile toplumun bu dezavantajlı kesimlerinin sesi olmaya başladı. İhtiyaçlarını dile getirdi ve çözüm arayışı içine girdi.

Kamu ve özel sektördeki engelli ve mahkum istihdamından tutun da aile yardımlarına varıncaya kadar, kreş ve gündüz bakım evlerinden yaşlı bakım hizmetlerine kadar, şehit ve gazi yakınlarının istihdamından, engelli bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine kadar sayısız hizmetler, bu dönemde akla ve dile gelmiş, kısa zamanda uygulamaya konmuştur.

Yapılan hizmetlerin en mühim yanı, oluşturulan farkındalık ile birlikte teknik ikamesi olan çözümler bir yana, önemli bir algı devrimi yaşanmıştır. Öteki, diğer, eksik, zayıf gibi sıfatlarla tasnif ve tarif edilenler, tam anlamıyla asıl kabul edilmiştir. İşte bu zihniyet devriminin sağlanması, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın üstün gayretleri sayesinde mümkün olmuştur.

  • Ak Parti hükümetleri döneminde aile ve sosyal politikalar alanında büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik.

  • Çocuk yuvalarını kapattık. İlkel şartlarda faaliyette bulunan bu sistemi ortadan kaldırdık. Bunların yerine çocuk sevgi evlerini açtık. Koruyucu Aile Uygulamasını başlattık.

  • Güçlü kadın güçlü toplum anlayışı ile kadın haklarını yasal statüye kavuşturduk. Kadına karşı şiddeti önleme yasası çıkardık. Şiddet önleme ve izleme merkezleri kuruldu. Kadın konukevleri açıldı. Çalışan kadınlara esnek /yarı çalışma modeli getirildi. Kadın istihdamını artırdık. Kız çocuklarının okula gitme oranı %45 ten %82 ye çıktı.

  • Yoksulluğu ortadan kaldırmak için her alanda önemli seferberlik başlattık. Sosyal yardım alan hanelerde yaşayan çalışabilir durumda olan bireylerin istihdamı halinde sigorta primi devlet tarafından ödenecektir.

  • Sosyal yardımlara aktarılan kaynaklar tam kırk kat artırıldı. Mevzuatlardan kaynaklanan engeller ortadan kaldırıldı. Sosyal yardımlara erişim kolaylaştırıldı. Yoksulluk oranları en hızlı azalan ülkeler arasına girdik.

  • Eşi vefat eden kadına, asker ailelerine, öğrenci velisi annelere, yetim ve öksüz çocuklara yardımlarda bulunarak yanlarında yer aldık.

  • Ülkemizin ilk engelliler kanunu Ak parti hükümeti döneminde yürürlüğe girmiştir. Engelliler ailelerin yanında anne/baba şefkati ile yetişmesi için aileye evde bakım aylığı ödenmeye başlandı. Benzer uygulama da yaşlı bakımı içinde uygulanmaktadır.

  • Engellilerin araç alımlarında ötv muafiyeti getirdik

  • Dünyada bir ilk olan engelli Kpss uygulamasını başlattık. Engelli kontenjanından memur olanların sayısı 5 binden yaklaşık 50 bine ulaştı. Engelli işçi sayısı ise kamu/özel de 100 bini aştı. Önümüzdeki yıl 5 bin engelli vatandaşımızı daha kamuda istihdam edeceğiz.
  • Hükümetimiz "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın " anlayışı ile hareket ederek birçok alanda olduğu gibi aile ve sosyal politikalar alanında da büyük başarıya imza atmıştır.

  • Geçtiğimiz yıl yine Plan ve Bütçe Komisyonunda dile getirdiğimiz kadın polislerimize başörtü serbestisi sağlanması hususu çok geçmeden hayat bulmuştur. Bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Elbette 2017 yılının son günlerini yaşadığımız bu çağda, bir hakkın teslim edilmiş olması ile övünmeyeceğiz ancak daha evvel bunları şimdiye kadar hayata geçirilmemiş olmasını da hesaba katmanızı istiyorum.

Bunlarla yetinmeyeceğiz, güncellenen ihtiyaçlara göre yeni çözüm önerileri sunacağız.

Bugün teknoloji çağındayız. Çocuklarımızla aramıza giren teknolojik ürünlerin hayatımızda ihtiyacımız kadar bulunmasını nasıl sağlayacağız?

Sosyal medyada paylaşım değil hayatın içinden paylaşımlarda bulunmalıyız. Gittikçe birbirinden uzaklaşan aile bireylerini nasıl birbirine yakınlaştırabiliriz bunu düşünmeliyiz.

Gençlerimiz arasında popüler bir meslek halini alan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü mezunları okullarımızda Rehber Öğretmen olarak istihdam edilmektedir. Ancak rehber öğretmen deyince daha çok sınav zamanlarında tercih yaparken görüşleri alınan öğretmenler akla gelmektedir. Bir öğrenci havuz probleminden önce ailesiyle ya da arkadaşlarıyla yaşadığı problemleri çözmelidir. Hız probleminin nasıl çözeceğini gösteren öğretmenlerimiz vardır ama diğer problemlerini rehber öğretmenleri yardımıyla çözmelidir. Kalıcı hasarlar önlenerek böylelikle potansiyel mutsuzluğun da önü kesilmiş olur.

BAKIM SİGORTASI UYGULAMASI

Bir ailede engelli varsa dünyanın gündemi ne olursa olsun o ailenin gündemi öncelikli olarak o engelli bireydir. Bakıma muhtaç bir engellinin bulunduğu ailede çoğu zaman anneler hayatlarını o bireye adarlar. Bazen bu sayı birden çoktur. Kendinden evvel onu düşünmek zorundadır. Sabah uyandığında akla ilk o gelmekte, akşam uyurken de hatırında hep o bulunmaktadır. O kadar ki geceleri uyanıp bir bebek gibi onu kontrol etmektedir.

Sosyal devlet olmanın gereği bu ailelere yardım eli uzatmaktır.  Halihazırda muhtaçlık tespitine bağlı olmak kaydıyla ağır engellilere yönelik sosyal yardım şeklinde bakım parası uygulaması devam etmektedir. Ancak burada önerimiz ağır engelli bireyin ya da ihtiyaçları ile doğrudan ilgilenen birinci derecede yakınının sigorta bedelinin devlet tarafından karşılanmasıdır.

ENGELLİ SPOR MERKEZLERİ KURULSUN

Yine engellilerimizin gün içinde vakit geçirebilecekleri rehabilitasyon ve rekreasyon alanlarının artırılması da yerel yönetimlerle birlikte senkronize çözüm bulunması bekleyen bir husustur. Engelli bireylerimizin spor yapabileceği özel kurslar ciddi manada bütçe sınırlarını zorlamaktadır. Engellilerin de uzman antrenörler eşliğinde spor yapabilecekleri engelli spor merkezleri kurulmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle bütçenizin hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."