Sıcaklar beyin kanamasına neden oluyor.

Sıcak havanın beyin kanamasına sebebiyet verdiği iddia edildi. Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde uzmanlardan uyarı geldi Kavurucu sıcakların beyine büyük zarar verdiğinin altını çizerek vücudun susuz kalmasının beyin kanamasına neden olabileceğini bildirdiler.

Memorial Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, sıcak havalarda beyin kanamasına en çok ısı dengesinin bozulması ve vücudun susuz kalmasının sebep olduğunu belirterek, gerekli tedbirlerin alınmasının, özellikle de vücudun su dengesinin korunmasının hayati önem taşıdığını bildirdi.

Yüksek tansiyonu olup düzenli kontrollerini yaptırmayan, tansiyon düşürücü ilaçlarını almayan, beslenmesine dikkat etmeyen ve hareketsiz yaşam sürenlerin risk grubunda yer aldığına işaret eden Elmacı, anevrizma ya da beyin damar yumağı olarak bilinen AVM hastalığı olanların da bu dönemde dikkatli olmasını önerdi.

Bebekler bile risk altında

Elmacı, bebek ve küçük çocukların yanı sıra yaşlı ve kronik hastalığı olanlar için de sıcakların, çok kısa sürede dahi ciddi riskler oluşturabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: Sıcak havalarda beyin kanamasına neden olan en önemli faktör, ısı dengesinin bozulması ve vücudun susuz kalmasıdır. Vücudun susuz kalmasıyla kan basıncında ciddi oynamalar yaşanabilir. Gün içinde 2,5-3 litre su tüketilmelidir.”

Bulantı ve ağrıya dikkat

Prof. Dr. Elmacı, bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, uyuşukluk, vücudun herhangi bir yerini hareket ettirememe, bilinç kaybı, uykuya eğilim ve konuşmada bozukluğun beyin kanamasının belirtileri arasında yer aldığını vurgulayarak, “Bu şikayetlerle karşılaşıldığında kişi fazla hareket ettirilmeden kısa sürede tam donanımlı bir hastanenin acil servisine ulaştırılmalıdır. Tedavi beyindeki kanamanın şiddetine göre değişmektedir. Anevrizma ya da beyin kanamalarında cerrahi yöntemler tercih edilmektedir” bilgisini verdi. 
Editör: TE Bilişim