Söke'de yeni bir zam daha yapıldı.

AYDIN (AA) - Türkiye 'nin pamuk ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Söke ovasındaki üreteciler girdi maliyetleri ve fiyat düşüklüğü nedeniyle alternatif tarım ürünlerine en çok da soya fasulyesine yöneldiği bildirildi.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, yaptığı açıklamada, Söke ovasında en çok ekilen ürünün pamuk olduğunu ancak son yıllarda girdi maliyetinin arttığını, bu nedenle vatandaşların alternatif ürünler denediğini söyledi.
 Üreticilerin son iki yıldır soya fasulyesi ektiğini ve iyi sonuçlar elde ettiğini anlatan Kacabaş, şunları söyledi:
"Geçen yıl deneme amaçlı üretilmişti. Bu yıl biraz daha artarak yaklaşık 4 bin dekar soya fasulyesi ekimi yapıldı. Soya fasulyesinin sonraki yıllarda daha iyi olacağı düşüncesindeyiz. Soyaya ilginin giderek artmasında etken girdi maliyetlerinin çok düşük olması, hastalık zararlıların olmaması, üreticinin en büyük belası olan domuz belasının bu ürüne zarar verememesidir."
- Çiftçiler memnun
Kendine ait tarlasında bu yıl soya fasulyesi ekimi yapan çiftçilerden Musa Muslu, Söke Ovası'nın verimli bir arazi olduğunu ve yılda üç kez ürün elde etme olanaklarının bulunduğunu belirtti.
Şimdiye kadar pamuk ektiğini ancak yüksek maliyet nedeniyle soya fasulyesi ekmeye karar verdiğini anlatan Muslu, "24 dekar arazime ektiğimi soya fasulyesinden beklentimizin üzerinde ürün elde edeceğimiz söyleniyor. Bu ürünün, pamuğa göre maliyeti çok düşük. Kazancı da yine pamuktan daha fazla. Aldığımız bilgilere göre Türkiye'nin soya ihtiyacının 8'i yerli üretimle, geriye kalan kısmı dışarıdan ithal edilerek karşılanıyormuş. Soya fasulyesinin çevreye de çok büyük faydası var. Bu şekilde giderse, pamuk kazanç olarak soya ile kıyaslanmaz duruma gelecektir" diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim