Telefonla fotoğraf çekilir mi? Sorusunun yanıtı.

Fotoğrafın büyük ustası Ara Güler, HTHayat'tan Bülent İpek ile yaptığı söyleşide, akıllı telefonlar ile çekilen fotoğrafların sanat değeri taşıyıp, taşımadığıyla ilgili görüşlerini açıkladı. Usta sanatçıya göre 'telefonla çekilen resimler de güzel çıkıyor' ancak profesyonel makinalar dururken, telefonu eline almayacağını da belirtiyor.

İşte Ara Güler söyleşisinin ilgili bölümü:

Günümüzde insanlar fotoğraf çektiklerini zannediyorlar ama ıstırap çekiyorlar. Telefonla fotoğraf çekilmez gibi bir algı da var ancak telefonla çekilen resimlerin de güzel çıktığı kanaatini taşıyorum. Elimde Nikon dururken telefonu elime almam.

'İKİ MİLYON CİVARINDA FOTOĞRAFIM VAR'

Dijital gelişme, fotoğrafı dünyanın bir ucuna anında göndermene olanak sağladı. Gazetecilik için bakacak olursak büyük bir devrimdir. Eskiden atıyorum bir ihtilal olsa onun resmini gümrükten gönderemezdin. Her şeyden önce sansür vardı. Fotoğraflarımın yarısını dijitale aktarabildim. İki milyon civarı fotoğrafım var. 2 milyon fotoğraf, 88 yıllık ömür...



Şimdikiler ellerine makine alıp fotoğraf çekiyorlar diye kendilerini foto muhabiri zannediyorlar. Şimdinin selfie fotoğrafları ileride kitaplara girse bile bu kalitede olamaz.

'AVRUPA'DAN NEFRET EDİYORUM...'

'İstanbul dışında en çok nerede fotoğraf çekmeyi seversiniz' sorusuna ise Ara Güler şu şekilde yanıt verdi:

İstanbul’un dışında en çok Hindistan’da fotoğraf çekmeyi sevdim. Sonra Bangladeş. Bu Doğu ülkelerinde yaşam renkli, insanlar da güzel ve samimi. Avrupa ise yamyam. Avrupa’dan nefret ediyorum. Doğu daha sıcak ve hikâyeleri var.


Türkiye’de baharda en iyi 10 fotoğraf noktası
Ara Güler'in akıllı telefonlar ile çekilen fotoğraflar hakkındaki görüşleri bu şekilde. Peki sizce telefonla fotoğraf çekilir mi? Yoksa bu yöntem fotoğraf sanatının doğasına mı aykırı? 
Editör: TE Bilişim