Medya takip sektörünün lider firması Interpress, televizyon ve radyo yayınlarını konuşma tanıma teknolojisi ile takip edebilen “yapay zekâ” sistemini devreye aldı.

Türkiye’de 76 yıldır medya takip ve analiz hizmeti sunan Interpress, yüzlerce kanalı aynı anda takip ederek konuşmaları anında metin haline dönüştürebilen bir yapay zekâ (artificial intelligence) sistemini hayata geçiren ilk firma oldu.

Sistem, yüksek performanslı konuşma tanıma (speech to text) özelliği sayesinde, televizyon ve radyo yayınlarını otomatik olarak yazılı metne dönüştürüp, kullanıcılara ilgili bölümü anahtar kelime bazında internet üzerinden ulaştırıyor.

Interpress ve bir grup Türk mühendisin işbirliğiyle gerçekleştirilen bu sistem, CPU-GPU heterojen hesaplama, derin yapay sinir ağları (deep neural networks), göreceli uyarım(relative stimulation)gibi yeni yüksek teknolojiler üzerine kuruldu.

Yüzde 95’in üzerinde doğruluk… 

Dünya standartlarına göre medya yayınlarında konuşma tanıma sistemleri için yüzde 85 doğruluk yüksek başarı kabul edilirken, Interpress’in kurduğu yeni sistem uygun koşullarda tanıma doğruluğu açısından yüzde 95’in üzerine çıkarak, dünyadaki en yüksek performanslı sistemlerden birisi oldu. Tüm sistemin yapay zekâsı yaklaşık olarak saniyede 80 trilyon matematiksel işlem (teraflops) yapma kapasitesine sahip olup, toplam 37 bin adet işlemci çekirdeği üzerinden çalışmaktadır. Bir başka deyişle yaklaşık 180 kişinin üç vardiyada zorlanarak yapabileceği işi çok daha kaliteli ve hızlı bir şekilde, yüksek bir başarı oranıyla yerine getirmektedir. Sistem Türkçe’nin yanı sıra İngilizce’yi de desteklemektedir.

Interpress Genel Müdürü Ömer Özkan sistem hakkında yaptığı yazılı açıklamada, “Şirket olarak Ar-Ge’ye önemli miktarda kaynak ayırmaktayız. Yoğun çalışmalarımızın sonuçlarından biri olan yeni yapay zekâ sistemiyle birlikte, televizyon ve radyoda haber üretim oranlarımız ile görüntü ve ses kalitemizi de ciddi şekilde artırmış bulunuyoruz. Görüntülerin tüm cihazlarda sorunsuz izlenebilmesini sağladık. Bu sistemin medya sektörüne de ciddi katma değer üreteceğini düşünüyoruz. Televizyon ve radyo yayıncı kuruluşların ellerindeki arşivleri bu sistem ile yazıya dönüştürerek anahtar kelime araması yapılabilir hale getireceğiz. Bu teknolojiyle medya kuruluşları Video Arama (Video Search), Video SEO (Search Engine Optimization), Altyazı Oluşturma (Captioning) imkânına sahip olacaklar. Söz konusu sistemi tüm televizyon ve radyo yayıncı kuruluşlarına da yakın bir zamanda tanıtmaya başlayacağız”şeklinde konuştu.