YÖNETMELİĞE BAKILMIYOR

2012 yılından itibaren zorunlu hale gelen deprem sigortasını yaptırmayan yapı sahipleri alım- satım, kiralama, elektrik ve doğalgaz bağlatma işlemlerini yapamıyor. Sigortalama için ise deprem yönetmeliğinin binalar için gerekli kıldığı koşullar incelenmiyor. Bu sigortayı yapan acenteler maddi külfetlerden ötürü bina üzerinde gerekli tespitleri yapmadan, yasalara uygunluğunu ölçmeden, binayı görmeden sigorta yapıyorlar.

PRİMLERİ DEVLET ALIYOR

Binaların tespit yapılmaksızın sigortalanmasını değerlendiren Trabzon’daki bir sigortacı, “Deprem sigortasının poliçesi zaten 50-70 lira arası. Bu sigortanın primlerini devlet topluyor. Sigorta şirketleri bundan çok az bir para kazanıyor. Dolayısıyla bir de binada tespit yaptırırsak ek külfet olur. Devletin bu sigortayı zorunlu yapmasındaki sebep deprem halinde bir para havuzu oluşturmak” şeklinde konuştu.

6.6 İLE RİSK ALTINDAYIZ

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş ise “AFAD tarafından oluşturulan ‘Deprem Tehlikesi Haritası’na göre Doğu Karadeniz’in depremselliği artacak ve bölgede 6.6 şiddetinde bir deprem oluşması mümkün olacak. Risk bölgesinde olacağız, bu sebeple binayı görmeden sigorta yapmak gerçekçi olmaz. Bunun yerine var olan deprem yönetmeliğinin geliştirilmesi daha gerekli bir müdahale olacaktır” dedi.