Meclis Genel Kurulu'nda, zorunlu trafik sigortasından Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşasına, Kanal İstanbul'dan 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası primlerinin silinmesine 15 bin polis alımından terörizmin finansmanına kadar pek çok konuda düzenleme öngören torba yasa tasarısı kabul edildi.

MUHTAÇ YAŞLIYA AYLIK

Kanun'a göre, sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alanlar ile sigortalı bir işte çalışanlar, nafaka bağlananlar veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile Sosyal Hizmetler Kanunu'na göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe aylık bağlanacak.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA RAHATLATAN DÜZENLEME

Zorunlu trafik sigortası nedeniyle zarar görenler, dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunacak. Sigorta şirketi hak sahibinin belgeleri ilettiği tarihten itibaren 8 iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödeyecek.

KANAL İSTANBUL HIZ KAZANACAK

Yasa, Kanal İstanbul Projesine de hız kazandıracak. Yapılacak su yoluna isabet eden Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsaları, kamu gereksinimi ve kamu yararı nedeniyle belediye ile özel idarelerce satılamayacak başka bir maksat için kullanılamayacak.

ŞEHİT ANNE VE BABASINA DA İŞ İMKANI

Terör mağdurlarının eş ve çocuğunun bulunmadığı durumlarda kardeşle birlikte anne ve babanın da istihdam hakkından yararlanması imkanı getiriliyor. Hak sahiplerinden istihdam hakkını kullanacak 45 yaşından küçük herhangi bir kişinin bulunmaması durumunda 45 yaşından büyük hak sahipleri istihdam hakkından faydalanabilecek.

TURİZM İŞLETMELERİNE BORÇ ERTELEME

Üzerinde konaklama amaçlı turizm tesisleri yapılmak üzere kamu arazisi tahsis edilen belgeli yatırımcılar ve işletmecilerden, 2016 yılı için tahsil edilmesi gereken kira, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni bedelleri ile hasılat paylarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesisleri tarafından Hazine taşınmazlarının izinsiz kullanımlarından dolayı tahsil edilmesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri bir yıl ertelenecek.

15 BİN POLİS KADROSU

15 bin polis ve 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni alınacak.

GSS PRİM BORÇLARI SİLİNİYOR

Genel sağlık sigortalılarının 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan genel sağlık sigortası primlerinin tahsilinden vazgeçilecek.