TMO Trabzon Şubesi ziyaretinden sonra önceki gün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba ile telefonla görüşen Köseoğlu’nun “Sayın Bakanım, üreticinin randımana göre fiyat talebi var” ifadesi karşılık gördü. Bakan Fakıbaba, “Bugün karar aldık. Artık 40’ın altındaki randımanlı fındıkları da alacağız. Üreticinin hep yanında olacağız.” açıklaması yaptı.

VEKİLİN ÇABALARI SONUÇ VERDİ

Trabzon’un ilçelerinde halk günü yaparak vatandaşların sorunlarını dinleyen AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, fındıkta yaşanan sorunlarla ilgili görüşmelerini sürdürüyor. Üreticinin şikayetlerini dinleyen ve önceki gün TMO Trabzon Şube Müdürlüğü’nü ziyaret eden Köseoğlu, TMO’nun randımanı yüzde 40’ın altında olan fındığı almadığını, bunun üzerine üreticinin TMO’ya satamadığı fındığı 5-6 liraya tüccara sattığı bilgisine ulaştı.

Tüccar ise 5-6 liraya aldığı fındığı yüksek randımanlı fındıkla karıştırarak 10 liraya TMO’ya satıyor. Üreticinin bu yöndeki şikayetini alan Köseoğlu, durumu Bakan Fakıbaba’ya iletti ve randımanı yüzde 40’ın altındaki fındığın iade edilmemesini ve üreticinin tüccara yönlendirilmemesini iletti. Talebi alan Bakan Fakıbaba, dün TMO’ya talimat vererek randımanı yüzde 40’ın altında olan fındığı da almasını istedi. Köseoğlu böylece tüccarın oyununu boşa çıkardı. TMO’nun alım kriterlerini revize etmesinden ötürü Bakan Fakıbaba’ya teşekkür eden Köseoğlu, randıman talebinin de karşılık görmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

BAKAN FAKIBABA AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, fındıkta yeni bir düzenleme yapıldığı müjdesini vererek, “Geldiğim günden beri etle ve fındıkla uğraşıyorum. Ben isteyerek mi uğraşıyorum? Bunların artık normal piyasada yerine oturması lazım. Fındıkla ilgili bugün yeni bir düzenleme yapıyoruz. Fındıkta 40 ve 40’ın üzerindeki randıman alınıyor. Fırsatçılar. Açık ve net konuştuğum zaman ‘Sen niye böyle konuşuyorsun?’ diyorlar. Şimdi 39-38 olunca 6-7 liradan üreticinin elinden alıyorlar. Bu adam bu kadar emek vermiş, alın teri dökmüş. TMO yüzde 40’ın altında almıyor diye bu üreticinin elinden 6-7 liraya mal toplamak vicdanen senin işine geliyor mu? 7 liraya alıyor, Giresun fındığını karıştırıyor ve tekrar onu TMO’ya 10 liraya satıyor. Bugün karar aldık. Artık 40’ın altındaki randımanlı fındıkları da alacağız. Üreticinin hep yanında olacağız. Samimi ve dürüst iş adamı benim canımdır, onun yanında olacağız, üreticinin, tüketicinin, 80 milyon ailemin yanında olacağım.” diye konuştu.