Türkiye'de kalp hastaları muayne oldu, uzmanlar kalp hastalarına ameliyat olmalarını önermedi.

ANTALYA (AA) - Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, geçen yıl  Türkiye 'de bir milyon kişinin kalp hastalığı nedeniyle hastaneye başvurduğunu bildirdi.
Okutan, hastanede düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de kalp hastalıklarıyla ilgili en büyük sorunun erken tanı konulamaması olduğunu söyledi.
Halk arasında "gizli kalp" diye bir terim bulunduğunu dile getiren Okutan, bunun yerine "tespit edilememiş kalp hastalığı"nın kullanılması gerektiğini belirtti.
Ailesinde kalp rahatsızlığı olan, şeker, tansiyon gibi hastalıkları bulunanların ve sigara içenlerin kalp hastası risk grubuna girdiklerini vurgulayan Okutan, bu kişilerin belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini bildirdi. Okutan, sıcak havaların da kalp için büyük bir risk oluşturduğunun altını çizdi.
- "Hastaların yüzde 65'ini erkekler oluşturuyor"
Okutan, koroner kalp hastalıklarının erkeklerde kadınlara oranla daha sık görüldüğünü dile getirerek şöyle devam etti:
"Hastaların yüzde 65'ini erkekler oluşturuyor. Kadınların hormonları koruyucu rol oynuyor. Menopozdan sonra bu denge değişmeye başlıyor. Erkeklerde özellikle son yıllarda kalp hastalıklarının görülme yaşı 40'lardan 30'lara düştü. Egzersiz, yürüyüş yapılmaması, her yere otomobille gidilmesi, sigara kullanımının artması ve beslenme tarzı, bu durumda etkili oldu. 2014'te bir milyon kişi, kalp hastalıkları nedeniyle hastanelere başvurdu. Bunlardan 150 bini yatarak tedavi gördü, 60 bin kişiye de koroner baypas ameliyatı yapıldı."
Kalp ameliyatı geçirenlerin dikkat etmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Okutan, şunları söyledi:
"Kalp ameliyatı olan bir kişi ortalama 10 gün içerisinde taburcu edilir. Hasta, 6 hafta sonra normal yaşantısına dönebilir. İlk 1,5 ay diyet kısıtlaması yapmıyoruz ama sonra kırmızı etten uzak durmalı, beyaz et tüketmeleri gerekiyor. Katı yağlardan uzak durmaları, mısır özü ve ayçiçeği yağı kullanmaları, günde 1-1,5 litre su tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Hastalar en çok cinsel yaşamlarının nasıl olacağını merak ediyor. Kalp ameliyatı olan bir kişi 6 hafta sonra normal cinsel hayatını sürdürebilir."