Başlarda sadece belli başlı yerlerde internet bulunurken şimdilerde hemen her evde, iş yerinde ve cebimizde dahi internet erişimi bulunuyor. Peki bu kadar yaygın halde kullanılan internet dünyasında bizlere hizmet veren kaç tane web sitesi olduğunu hiç merak ettiniz mi ? Biz merak ettik ve Dünya’da ve Türkiye’de kaç web sitesi var, bir araştırma yaptık.
Dünyadaki internet sitesi sayısını Netcraft (internet izleme şirketi) sitesi yayınlayarak belli başlı istatistikleri de bizlere sunuyor. Grafikler ile yıllar göre Dünyadaki web sitesi sayısı artışlarını gösteren site pek çok detayı da bizlere sunuyor. Siteden edindiğimiz bilgilere göre 2015 yılına ait dünya çapındaki web sitesi sayısı şöyle :

2014 yılının Haziran ayında 923.343.984 adet olan dünya çapındaki web sitesi sayısı 2015’de 1.468.322.172’e yükselmiş.

Yani 2014’de dünya çapındaki web sitesi sayısında 1 yıl içinde 544.978.188 adet artış olmuş.

Yayın hayatına yeni başlayan 544 milyon web sitesi sayısı 1 yıl için oldukça büyük bir rakam. Bu rakamların bu denli yüksek olması ise artık web sitesi kurmanın neredeyse çocuk oyuncağı olmasından kaynaklanıyor. Alan adı satın almak da artık 10-15 dakikalık iş. Ancak buradaki temel sorun, aktif site sayısının neredeyse toplam site sayısının 5’de 1’i kadar (2015’de aktif site sayısı : 281.414.052 adet) olması.

2015 yılına ait Türkiye çapındaki web sitesi sayısı ise yaklaşık olarak 35 milyon adet civarında ve bunlardan yaklaşık 8 milyon’u aktif olarak hizmet vermekte.

Gün geçtikçe internet çöplüğe dönüyor ve bu işin sonu ne olacak belli değil. Çöplük siteleri günlük hayatımızda çok fazla görüyoruz; özellikle eski yazılmış yazılarda verilen bağlantılara gittiğinizde o sitenin yerinde yeller estiğini, artık bir domain tacirinin eline düştüğüne sıkça rastlıyoruz.

İnternet sisteminde o kadar çok web sitesi var ki bir gün sistem doygunluğa ulaşıp çöktüğünde Dünya’da bilinmez bir kaos oluşacağı açık ve nettir. 2015 yılında internet dünyasında bulunan yaklaşık 1 milyar web sitesinin yüzde 20 si aktif olmasına rağmen bu sayı hala çok büyük görünüyor.
Editör: TE Bilişim