Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için Sefine Tersanesi'nde inşa edilen "Nene Hatun" Acil Durum Müdahale Gemisi Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katıldığı törenle Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Bakan Müezzinoğlu, yüzen Gemi Hastane'nin yapımı için proje çalışmalarına başlandığını söyledi.

24 Ekim 2014 tarihinde Yalova Altınova'da bulunan Sefine Tersanesi'nde törenle denize indirilen ve yüzer Acil Müdahale Gemisi anlamında Türkiye'deki ilk gemi özelliğini taşıyan Nene Hatun Acil Müdahale Gemisinin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Sağlık Bakanlığı'na devri düzenlenen protokol töreni ile gerçekleştirildi. 



Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş protokolü çok önemsediklerini dile getirerek, "Bu bizim açımızdan önemli bir protokol çünkü adı üzerinde olan acil müdahale gemisinin her hangi bir acil durumda 20 hastayı bünyesinde barındıracak ve bunlarla ilgili sağlık tedavilerinin bir an önce verilmesi gerekecekti. Bizim gemimiz personeli ile birlikte 45 kişilik yaklaşık 87 metre, 18 metre genişliğinde ve 16 nat hızında. Bu gemi çevre kirliliğine karşı araştırma, 100 metreye kadar dalgıç hizmetleri verebilme özelliğine sahip vurguna karşı gerekli önlemlerin alınabileceği sistem odası olan bir gemi" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ise, "20 yataklı bir gemi ama 40 yatağa çıkabilir. İnşallah en kısa sürede içerisinde bir ameliyathane olacak. Heliport var. Helikopter de bu gemiye inebiliyor. Hiperbolik Oksijen ünitesi var. Bu da çok kıymetli bir birim. Sonuçta Dizayn edilmiş çok güzel bir laboratuarı var. Biz bu gemi ile büyük çapta bir çok operasyonda sağlık hizmeti verebilmek durumundayız" şeklinde konuştu.



“TÜRKİYE DÜNYA DEVLERİ İLE REKABET EDİYOR"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise yüzen bir Gemi Hastane yapımı için Amerika ve Çin'le yarış halinde olunduğunun altını çizdi. Dünyada sıfırdan yapılan bir Gemi Hastane bulunmadığını Çin ve Türkiye'nin ise dünyanın sıfırdan inşa edilecek ilk gemi hastanesi için planlama çalışması yaptıklarını söyledi. Müezzinoğlu, "Türkiye birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da çok farklı bir noktaya geldi. Ama geldiğimiz nokta sabit kalmamız gereken bir nokta değil gitmemiz gereken hedefler var. Zayıf olan alanlarımızı da güçlendirmek gibi bir sorumluluğumuz var. Yaklaşık 1.5 yıldır Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Yüzen bir Gemi Hastane Projesi üzerinde yoğun çalışmalar yapıyoruz. İstiyoruz ki afet durumlarında, deprem gibi olağanüstü afetlerin olduğu durumlarda bizim her türlü tıbbi müdahaleyi yoğun bakımlarıyla, ameliyathaneleri ile, acil cerrahi müdahaleleri ile her türlü sağlık hizmetini suna bilecek yüzen Gemi Hastane yada hastanelerimiz olsun. Bu anlamda gerek fikri bazda, gerek proje bazında henüz daha dünyada çok güçlü bir altyapı olmadığını da bu süre zarfında gördük. Amerika'da bir tankerin bozularak bir hastane şekline dönüştürüldüğünü gördük ama sıfırdan yapılan bir Gemi hastane daha dünyada yok. Çin ilk proje çalışmalarını yapıyor. Bizde ilk proje çalışmalarımızı hazırlıyoruz. Ama bu işin uygulaması ve pratiği konusunda henüz daha birikim tecrübe altyapımız yeterli değil. Bu anlamda Kıyı Emniyetimizin gerek arama, gerek kurtarma alanında ki bu gemisinin bu alandaki hizmetlerde sağlık alanının da kurtarılan hastaya tedavi yapabilmek, burada onu takip edebilmek, müdahalesini yapabilmek, gerekirse şimdi yeni düzenlemelerle ameliyatını da yapabilme, hiperbarik oksijen bölümünde tedaviyi burada , acil ve devam tedavisini yapabilecek koşulların oluşması sağlanmış olacak. Olağanüstü durumlarda heliportu ile hastayı alıp transfer edebilme bu süreç zarfında bize ciddi bir işletme tecrübesini katacaktır. O nedenle bu protokolü önemsiyoruz. Türkiye ambulans helikopterleri, ambulans uçaklarıyla, deniz bot ambulansları, kara ve paletli ambulanslarıyla bu anlamda dünyanın acil hizmetleri sunumunda yakaladığı hızı Türkiye'de yakaladı. Birçok ülkenin de önündeyiz. En gelişmiş ülkelerle de yarış edebilecek noktada" diye konuştu.