Doğu Karadeniz’de sekiz ilin yaylalarını ‘turizmi geliştirme’gerekçesiyle birbirine bağlamayı amaçlayan Yeşil Yol projesi inşaatının yeniden başlamasını protesto eden 11 kişi gözaltına alındı.

Geçen yıl, ‘Yeşil Yol Projesi’ kapsamında Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Samistal ve Yukarı Kavrun yaylalarında başlayan çalışma, yöre halkının itirazları sonucu durdurulmuştu.

Samsun, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon ve Artvin’deki yaylaları kapsayan 2 bin 600 kilometrelik yol çalışması yeniden başladı.

Bunun üzerine yurttaşlar, ‘Yeşil Yol’un geçeceği bölgelerden Rize’nin Yukarı Kavrun yaylasında yeniden başlayan çalışmaları engellemek için bölgeye giderek iş makinelerinin önüne geçti.

Fırtına İnisiyatifi'nin Yeşil Yol çalışmasına Yukarı Kavron'da yeniden başlandığını duyurması üzerine bölgeye giden yaşam savunucularından Timur Danış, Deniz Ertanç, Sultan Pelit, Yeliz Ertanç, Kazım Ertanç, Serkan Akay, Gökay Atalay, Fatih Tarakçı, Süreyya Yücel, Perihan Demirci ve Meliha Demirci gözaltına alındı. Jandarma tarafından gözaltına alınanlar Çamlıhemşin karakoluna götürüldü.

YEŞİL YOL PROJESİ'NDE NE OLMUŞTU?

Karadeniz bölgesinde Samsun, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin’i içine alan sekiz ilin  yaylaları turizmi geliştirme kapsamında 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlayacak “Yeşil Yol” projesinde inşaat çalışmaları yeniden başladı.

Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatlarının açtığı dava sonucu resmi adı 'Yaylalar Arası Bağlantı Yolu' olan Yeşil Yol ile ilgili ilk durdurma kararı Temmuz 2015’te çıkmıştı.

Yeşil Yol projesi kapsamında Çamlıhemşin’de Kaçkar Dağları Milli Parkı Avusor-Haczane yaylaları arasındaki bölümünde 16 bin 367 ormanlık alana ilişkin yol çalışmasının yürütmesi Rize İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Yeşil Yol projesine açılan ve süren başka davalar da var. Bölgede Aşağı ve Yukarı Kavron, Samistal gibi yaylalar da bulunuyor.

TEMA Vakfı ise 24 Ağustos 2015 tarihinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na Yeşil Yol ile ilgili itiraz başvurusunda yapmış 15 Ekim 2015 tarihinde Danıştay bu itirazın kısmen kabul etmişti.

Fırntına İnisiyatifi üyelerinden avukat İbrahim Demirci, Danıştay'ın Yeşil Yol ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararının çok ne olduğunu söylüyor:

"TEMA 2011'de Yeşil Yol Projesini de kapsayan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın iptali için mahkemeye başvurdu. Yürütmeyi durdurma kararı yerel mahkeden çıkmayınca Danıştay'a götürdü davayı. 4014 sonunda Danıştay 6. Dairesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bu karar tartışmaya açık değil, net bir karar. Zaten Yeşil Yol'a proje denilmesine bakmayın, ortada fizibilite yok, çevreye etkisi araştırılmamış, birbirine bağlanacak yaylalar belirtilmiş. Turizm Master Planı'nın bir yerinde bir kaç tanımı var."

Editör: TE Bilişim