Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tartışmalara neden olan Yeşil Yol" projesiyle ilgili, “Yeşil yol projesine ben taraftarım. Ne kadar ağaç kesilirse ben 100 katını dikeceğim. Zaten bu yolun yüzde 80’ni ormandan geçmiyor. Şu ana kadar da bir ağaç kesilmiş değil" dedi.

Türkiye’nin çölleşme ile mücadele planını ve kamuoyunda tartışmaya yol açan Yeşil Yol projesi ile ilgili tartışmalara açıklık getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yeşil Yol Projesi'nde yüzde 80’inin ormandan geçmediğini ifade etti. Eroğlu, “Yeşil Yol projesine ben taraftarım. Ne kadar ağaç kesilirse ben 100 katını dikeceğim. Zaten bu yolun yüzde 80’i ormandan geçmiyor. Şu ana kadar da bir ağaç kesilmiş değil. Yol ve su olmazsa medeniyet olmaz. Doğu Karadeniz’de turizm öncelikli bir gelişime, ihtiyaç var”diye konuştu.

Dünyanın toplam orman alanının 4 milyar hektar olduğunu ve bu alanların toplam karasal alanın yüzde 31’ine tekabül ettiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, “Dünyada her yıl takriben 13 milyon hektar orman alanı kaybediliyor. Yaşanan çölleşme ve kuraklık bu 4 milyar hektar alanı ve 110 ülkede yaşayan 1,2 milyar nüfusu doğrudan tehdit ediyor” dedi.

"ORMAN VARLIĞI SON 12 YILDA 9 MİLYON DEKAR ARTTI"

Küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklığın günümüzün en ciddi küresel problemleri olduğunu ifade eden Veysel Eroğlu, “Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibarı ile bu durumdan en fazla etkilenecek ülkeler arasındadır. Orman varlığımızı son 12 yılda 9 milyon dekar artırdık. 2023 yılında ise ülke topraklarının yüzde 30’unun orman alanına dönüştürülmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de erozyonla taşınan toprak miktarının 1970 yılında yıllık 500 milyon ton iken, 2014 yılında bunun 168 milyon tona indirildiğini belirten Eroğlu, hedeflerinin bunu 2023 yılında yılda 130 milyon tona indirmek olduğunu söyledi.

Fidan üretimi konusunda da Türkiye’de başarılı işlere imza atıldığını kaydeden Bakan Eroğlu, “2002 yılına kadar ortalama 75 milyon adet fidan üretimi yapılırken, 2003-2014 yılları arasında ortalama 361 milyon adet fidan üretimi gerçekleştirdik. 2003-2014 yılları arasında toplam 4 milyar 341 milyon fidan üretimini sağladık” dedi.

Editör: TE Bilişim