Geride bıraktığımız 2015 yılı boyunca yazılı basında çıkan 332.309 genel sağlık haberini tek tek inceleyen Medya Takip Ajansı Interpress’in araştırmasına göre, ‘beslenme ve diyet’konusu üzerine 60 binden fazla haber yayınlandığı ortaya çıktı. Beslenme konusu 40 bin 133 haber ile gündeme gelirken, diyet haberlerinin de toplam 20 bin 370 olduğu belirlendi.

Yapılan aynı araştırmaya göre; geçtiğimiz yıl yazılı basında “kanser” konusunda başta lösemi, lenf, kolon ve meme kanseri başta olmak üzere 33 binden fazla haber yer alırken, “diyabet (şeker)” konusunun 32 bini aşan haberle üçüncü sırayı aldığı belirlendi. Yazılı basında hipertansiyon başta olmak üzere “tansiyon” ile ilgili yıl boyunca 16 binden fazla haber yayınlanırken, “grip” hakkında ise 12 bine yakın haber çıktığı tespit edildi.

Kalp Damar hastalıkları ve astımda çok konuşulanlar arasında

Interpress’in ulusal, bölgesel ve yerel iki bini aşkın gazete ile dergiyi kapsayan incelemesinde, yazılı basında yayınlanan sağlık haberleri içinde 2015 yılında kalp damar hastalıkları ve astım hakkında 20 bine yakın haber çıkarken, kalp damar hastalıkları toplam 9 bin 977, astım ise 9 bin 926 haber ile gündeme geldi. Alzheimer hastalığı üzerine ise 8 binden fazla haber yapılırken, prostat üzerine ise 7 bine yakın haberin yayınlandığı saptandı. Aynı araştırmada tüp bebek haberlerindeki artış dikkat çekerken, konu hakkında 7 binden fazla haber yayınlandığı görüldü. Çok eski zamanlardan beri sağlık alanında kullanılan bitkisel tedavi ve ilaçlar son yıllarda sıkça gündeme gelirken, ‘Şifalı Bitkiler’başlığı altında yıl boyunca çıkan haber sayısının 1.300’ü geçtiği tespit edildi.

Editör: TE Bilişim