İstanbul’a dönüş trafiği yollar kapandı insanlar mahsur kaldı.

4 günlük bayram tatili sona erdi. Yarın herkes işbaşı yapıyor. 18 milyonluk İstanbul’daki “trafik baharı” da yerini yeniden eski haline bırakıyor. Yüzbinlerce İstanbullu kente geri dönüyor. Peki İstanbul’a dönüş trafiği nasıl. İşte bölge bölge İstanbul’a dönüş için son durum…

İSTANBUL EMNİYETİ TEYAKKUZDA

İstanbul’a dönmek için yola çıkan tatilciler, uzun araç kuyrukları oluşturdu. İstanbul’da 21.00 itibariyle yoğunluk olmadığı belirtilirken, geçmişteki trafik çilesinin
tekrar yaşanmaması için İstanbul Emniyeti yoğun önlemler aldığını bildirdi.

Konuya ilişkin açıklamayı İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper yaparken, trafiğin gece saat 02.00 – 03.00 gibi yoğun olacağını ve bu yoğunluğun sabaha kadar süreceğini ifade etti.

BİN 400 KOLLUK KUVVETİ GÖREV YAPACAK

Geçtiğimiz yıl trafik konusunda yaşanan büyük sıkıntıların tekrar meydana gelmemesi için teyakkuza geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü, bin 400 kişilik kolluk kuvvetiyle sahada görev yapacağını açıkladı.

Alınan önlemlerle ilgili açıklama yapan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper, “Bayram dönüşüyle ilgili trafik ekiplerimiz iş başında. Arife gününden beri çalışıyoruz. Bayramın 3’üncü gününe kadar İstanbul genelinde toplam 109 yaralamalı trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 207 vatandaşımız yaralandı, 2 vatandaşımız da hayatını kaybetti” dedi.

Ayrıca Alper, trafiğin gece  02.00-03.00 sıralarında yoğunlaşacağını belirtirken, sabaha kadar İstanbul otogarıan 2500′e yakın otobüsün giriş yapacağını ifade etti.

REKOR BEKLENİYOR

Ramazan Bayramı’nı yurt içi ve yurt dışında değerlendiren vatandaşların dönüş yolculuğu Atatürk Havalimanı’nda her hangi bir yoğunluğa ve olumsuzluğa neden olmadı.

Bayramın son gününde dönüş hazırlığına başlayan ve uçakla seyahat eden vatandaşların dönüşleri öğle saatlerinden itibaren başladı. Yolcu yoğunluğunun akşam saatlerinde olması beklenirken, bugün Atatürk Havalimanı’na bin 400 uçağın iniş kalkış yapması beklendiği ve bu sayının tüm zamanların rekoru olacağı öğrenildi.

BAYRAMPAŞA’DA YOĞUNLUK ARTIYOR

Bayrampaşa’daki bulunan Büyük İstanbul Otogarı’nda tatil dönüşü yoğunluk yaşanmaya başladı. Otobüsler, sabah saatlerinde otogar girişi turnikelerinin önünde uzun kuyruk oluşturunca yolcular yürümek zorunda kaldı. Ramazan Bayramı’nın son gününde tatilden dönen vatandaşlar otogarda da yoğunluk oluşturdu. Otogara girmeye çalışan otobüsler uzun kuyruk oluştururken, otobüsteki yolcular otogara ulaşabilmek için uzunca bir süre bekledi. Otobüslerin içinde sıkılan yolcular yasak olduğu halde otobüslerden inerek otogara yürüdüğü görüldü. Bir otobüs şoförü yolda sıkıntı yaşamadıklarını ama otogara giriş ve çıkışta sorun yaşadığını söyledi. Bir otobüs şoförü de her sene böyle bir yoğunluğun yaşandığını, tatil dönüşlerinin başladığını belirtti. Otogarın içinde de tatili memleketlerinde geçiren vatandaşların olduşturduğu bir yoğunluk vardı.

BOLU DAĞI’NDA ŞİMDİLİK AKSAMA YOK

TEM yolunun Bolu Dağı Tüneli mevkiinde ise şu ana kadar trafikte aksama olmadı. Karadeniz illerinden gelerek İstanbul’a giden sürücüler bağlantı yolunda yolun çift şeride çıkarılmasıyla nedeniyle sorunsuz şekilde yollarına devam ediyor. TEM yolunun Bolu Dağı Tüneli mevkiinde de tatilciler trafikte aksamalar yaşanmadan ilerliyor.
Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri de yol güzergahlarında dönüş trafiği nedeniyle denetimlerini artırdı.

BANDIRMA’DA DÖNÜŞ YOĞUNLUĞU

Balıkesir’in Bandıma İlçesi’nde, tatilcilerin dönüş yoğunluğu limanda uzun kuyruklar oluşturdu. Ek seferlerle yoğunluk hafifletilmeye çalışılıyor. Normalde gün içerisinde Yenikapı ile karşılıklı olarak 4 seferin yapıldığını hatırlatan İDO Yetkilileri, bayram nedeniyle yoğunluğun dikkate alınması sonucu sefer sayısını 7 feribot ve 3 deniz otobüsü olmak üzere 10′a çıkardıklarını söylediler. Yetkililer, bayramın son günü Bandırma Limanı’ndan İstanbul’a toplam 8 bin 500 yolcu ve bin 400 aracın taşınacağını kaydettiler.

ÇANAKKALE TARAFI DA YOĞUN

Çanakkale’de bayram tatili için başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’ndeki illerden Ege ve Akdeniz’e gidenlerin dönüş yolculuğu başladı. Tatilciler, feribot iskelelerinde araç yoğunluğuna neden oldu. Ramazan Bayramı arifesinde, bayram tatiline gitmek için Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında oluşan 20 kilometreyi bulan uzun araç kuyrukları, bu kez dönüş yolculuğunda kendisini Anadolu yakasında göstermeye başladı. Yoğunluğu gözönüne alan bazı tatilciler, bayram tatilini erken kesip, bayramın ikinci günden yollara düşerken Çanakkale, Lapseki ve Çardak feribot iskelelerinde çok fazla beklemeden boğazı geçti. Bayramın son günü olan bugün ise beklenen araç yoğunluğu sabah saatlerinden itibaren başladı. Tatilini tamamlayıp İstanbul ve Trakya bölgesindeki kentlere gidecekler Eceabat ilçesi ile Kilitbahir köyüne seferlerinin yapıldığı Çanakkale Feribot İskelesi’nde yoğunluk oluşturmaya başladı. Çanakkale merkezindeki araç kuyruğu 500 metre ilerideki Belediye Kavşağı’na kadar uzadı. Gelibolu İlçesine seferlerin yapıldığı Lapseki İlçesi ve Çardak beldesinde ise feribot iskelelerindeki araç kuyrukları zaman zaman 1 kilometreyi geçti. Ancak, asıl yoğunluğun öğleden sonra ve akşam saatlerinde yaşanmasının beklendiği bildirildi.

EMNİYET ÖNLEMLERİNİ ARTIRDI

Tatilcilerin dönüşü nedeniyle oluşabilecek uzun kuyruklar nedeniyle Çanakkale polisi de bir dizi önlem aldı. Çanakkale merkezinde feribot iskelesinin rıhtımı dolup kuyruğun şehir içinde Demircioğlu Caddesi’nden Atatürk Caddesi’ne kadar uzanması nedeniyle trafik polisleri şehiriçi trafiğinde bazı düzenlemeler yaptı. Feribot İskelesi’ne giden bazı güzergahlar araç trafiğine kapatıldı. Bu nedenle şehiriçindeki normal trafikte de zaman zaman aksamalar yaşandı. İzmir istikametinden feribota geçişi yapmak üzere Çanakkale’ye gelen tatilciler ise, merkezdeki feribot yoğunluğuna göre şehir girişinde polisler tarafından Lapseki İlçesi ve Çardak beldesine yönlendiriliyor. TIR, kamyon gibi ağır vasıtaların geçişine ise sadece Lapseki-Gelibolu ve Çardak-Gelibolu hatlarındaki feribotlardan izin veriliyor.

Çanakkale Boğazı’nda deniz ulaşımını sağlayan Gestaş firması ise, Çanakkale-Eceabat hattında 3 feribot, Çanakkale-Kilitbahir hattında 4 mini feribot, Lapseki-Gelibolu hattında 4 feribot ile tarifesiz hizmet veriyor. Ayrıca Çardak-Gelibolu hattında ise özel şirkete ait 6 mini feribot tarifesiz sefer yapıyor. Çanakkale Boğazı’nda toplamda 17 feribot ile tatilcilerin dönüş yolculuğu hızlandırılmaya çalışılıyor.

YALOVA’DA SON DURUM

Yalova’da Ramazan Bayramı’nın son gününde dönüş yoğunluğu yaşanmaya başladı. İDO’ya ait Topçular İskelesi’nde tatilcilerin dönüşünün çileye dönüşmemesi için 18 gemi aralıksız sefer yapıyor.

İDO’ya ait Eskihisar- Topçular Araba Vapuru İskelesi’nde ise sabah saatlerinde yoğunluk oluşmadı. 18 geminin aralıksız sefer yaptığı Eskihisar ile Topçular arasında, arife günü ve bayramın 1 ve 2’nci günü 63 bin aracın karşılıklı geçiş yaptığı öğrenildi. İDO yetkilileri, bugün 25 bin aracın Yalova’dan İstanbul’a geçiş yapmasını öngörüyor. Akşam saatlerinde de iskelede yoğunluğun artması bekleniyor.

Bu arada, Eskihisar-Tavşanlı hattında İstanbullines 4 gemi ile hizmet veriyor.

Yalova- Bursa ve Yalova- Kocaeli karayolu üzerinde de yer yer yoğunluklar yaşanmaya başladı. Yalova’dan Kocaeli yönüne doğru trafik ışıklarında yer yer yoğunluk oluşurken, Kocaeli’den Bursa yönüne doğru ise trafikte herhangi bir yoğunluk görülmüyor.

KOCAELİ’DE YOĞUNLUK ÖĞLEDEN SONRA ARTTI

Kocaeli bölgesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve gece yarısına kadar süren yoğunluk bugün öğlen saatlerine kadar azaldıktan sonra saat 13.00′ten itibaren yeniden başladı.

İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan köprü konumunda olduğu için trafikteki yoğunluk her bayram öncesi ve her bayram tatili bitiminde olduğu gibi TEM ve D-100 Karayolunun Kocaeli geçişinde arttı.  Bu arada yine öğle saatlerinden itibaren TEM ve D-100 Karayolu’nda İstanbul yönüne doğru yoğunluk görülmeye başladı. Bu trafik yoğunluğunun gece geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor.

Bayramın kanlı bilançosu

Bayramın kanlı bilançosu

 

GÜLTEPE RAMPASINDA 7 KİLOMETRELİK KUYRUK OLUŞTU

Kaza yapan ve araçlarında arızalar olan sürücüler nedeniyle trafiğin durma noktasıan geldiği TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu İzmit geçişinde uzun araç kuyrukları oluştu

İzmit Gültepe Rampa geçişinde Uzuntarla Mevkiine doğru yaklaşık 7 kilometreye ulaşan araç kuyruğu oluştu. TEM Otoyolu’nun Bekirdere Rampası başta olmak üzere Hereke ve Dilovası Rampaları’nda da yoğunluk görülüyor. Karayolları Tütünçiftlik Bakım İşletme Sefliğinde trafik ekipleri, kurtarıcı araçlar ve diger ekipler bayram mesaisilerini sürdürdükleri öğrenildi.

İzmir, Bursa, Yalova istikametinden İstanbul yönüne giden araç sürücülerinin tercih ettiği Yalova Topçular iskelesinde de yoğunluk yaşanıyor. Feribot iskelesinde sıra beklemek istemeyen araç sürücüleri de E-130 Karayolu’nu kullanarak Karamürsel ve Gölcük üzerinden İzmit’e geçiyor. Araçların bir kısmı Kandıra turnikelerinden TEM’e geçerken, bir bölümü de D-100′ün İzmit kent içi geçişini kullanıyor.

Trafik yetkilileri TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu İzmit geçişindeki yoğunluğun gece yarısına kadar devam edebileceğini belirtti.