Hızlı Geçiş Sistemi yani HGS uygulamasını ve ne olduğunu anlatmaya başlamadan önce, isterseniz HGS uygulamasının geçmişteki oluşum sürecine şöyle bir göz atalım;Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) bir kart yardımı ile otoyol ve boğaz köprüleri üzerinden, hızlı ve her hangi bir takılmaya uğramadan geçiş yapmamıza olanak sağlayan bir Karayolları Genel Müdürlüğü uygulamasıdır. Diğer yandan, Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), otoyol ve boğaz köprüleri üzerinden yüzde yirmi indirimli şekilde geçmenize olanak sağlayan bir Karayolları Genel Müdürlüğü hizmetidir. Bu bahsettiğimiz jer iki yöntemde daha önceleri aktif olarak hizmet sunmaktaydı. Fakat 2012 yılında yapılan bir düzenleme ile KGS uygulaması hizmetten kaldırılmış yerine Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) uygulaması getirilmiştir.

HGS uygulaması ile de, boğaz köprüsü ve otoyollar üzerinden geçiş, akıcı ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Burada, HGS uygulamasından yararlanmak için, HGS kartınızı almanız gerekmektedir. HGS kartlarınızı ve HGS kartınızın etiketini, her hangi bir PTT şubesinden ya da karayollarının giriş ve çıkış bölgelerinde bulunan PTT şubelerinden temin edebilirsiniz. Bu işlemler yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, PTT şubesine giderken, ruhsat ve kimliğinizi yanınıza almanız olacaktır.

Tahmin edeceğiniz şekilde, boğaz köprüleri ve otoyollar üzerinden her geçiş işleminizin ardından, HGS kartınızın içinde kalan bakiyenizi yani kalan geçiş hakkınızı ise aşağıda anlattığımız şekilde öğrenebilmeniz mümkündür.

HGS bakiye sorgulamanızı,

İster PTT şubelerine giderek yerinde yapabilir,

İsterseniz de PTT’nin resmi web adresine giriş yaparak gerçekleştirebilmeniz mümkündür.

Eğer, HGS bakiye sorgulamanızı, web üzerinden online olarak yapmayı tercih etmiş iseniz, bakiye sorgulamanızı yapabilmeniz için yapacağınız ilk işlem, sisteme üye olmak yani sisteme kayıt olmak olacaktır.Bu üyelik işlemlerinizi ise şu şekilde yapabilirsiniz;

HGS bakiye sorgulama yapmak için gerekli olan üyelik işlemleri için ilk önce, www.hgsmusteri.ptt.gov.tr  adresine giriş yapınız. Hemen sonraki aşamada, karşınıza gelecek sayfanın üst bölümünün sağında bulunan ve, ‘Müşteri Hizmetleri Giriş’ başlığı ile düzenlenmiş alana geliniz. Daha sonraki aşamada, yeni bir sayfa açılacaktır. Bu açılan sayfada bulunan ve ‘Üye Olun’, ‘Şifremi Unuttum’ ve ‘Aktivasyon İletisini Kaybettim’ başlıkları ile düzenlenen bölümler arasından, ‘Üye Olun’ yazan başlığa tıklayınız. Bir sonraki aşamada, T.C kimlik numaranızı ya da Vergi numaranızı ve kendinizin belirlemiş olduğu şifrenizi, burada yer alan ilgili bölümlere yazınız. Ardından, şifre aldıktan sonra, onay işlemleri için tekrar bu şifrenizi ilgili alanlara yazınız ve devamında ekranda yer alan güvenlik kodunu da ilgili alanlara yazınız. Tüm bu işlemlerin ardından son olarak ise  ‘Üye Ol’ seçeneğini işaretleyiniz.

Bu şekilde kayıt işlemlerinizi yapıp, kayıt olduktan sonra, HGS bakiye sorgulaması işlemlerinizi ise aşağıda anlatıldığı şekli ile yapabilmeniz mümkündür.

Online olarak, HGS bakiye sorgulaması yapmak için başlangıç olarak, www.hgsmusteri.ptt.gov.tr  adresine giriş yapınız.Sonra ‘Müşteri Hizmetleri Giriş’ yazan bir sayfa açılacaktır. Bu alanı tıklayınız.Ardından bu sayfadaki, ‘e-posta’, ‘şifre’ ve ‘güvenlik kodu’ bölümlerini doldurunuz. Tüm bu işlemlerin ardından son işlem olarak da, ‘Giriş Yap’ seçeneğine tıklayınız.

HGS Geçiş İhlali Sorgulama

İnternet üzerinden online olarak, HGS geçiş ihlali sorgulama işlemlerinizi yapabilmek de mümkündür. Üstelik, HGS geçiş ihlali sorgulama işlemlerinizi online olarak yapmak, HGS bakiye sorgulama işlemlerini online olarak yapmaktan çok daha pratiktir. Çünkü, online olarak HGS geçiş ihlali sorgulama işlemleri için her hangi bir üyelik işlemi yapmanıza gerek yoktur.

İnternet aracılığı ile HGS geçiş ihlali sorgulama işlemlerinizi şu şekilde yapabilmeniz mümkündür;

İlk önce, PTT müşteri hizmetleri sayfası olan www.hgsmusteri.ptt.gov.tradresine giriş yapınız. Daha sonra ardından burada her hangi bir üyelik işlemi yapmadan, HGS geçiş ihlali sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.Sonra, burada belirtmiş olduğumuz bu sayfaya giriş yaparak; var ise, ceza ya da cezalarınızın tutarını, kesildiği saatini, konumunu, tarihini ve cezanızın ya da cezalarınızın son ödeme tarihlerini örenebilirsiniz. HGS geçiş ihlali sorgulama işlemleri sayesinde, çok geç kalmadan ve daha fazla maddi zarara uğramadan, eğer HGS geçiş ihlali durumunuz var isebunun bilgisini öğrenmiş ve bu duruma  göre tedbir almış olursunuz. Böylece mağdur olmaktan da korunursunuz.