İsrail, UNESCO’nun, Yahudi halkı ile Kudüs ve Hefrun arasındaki bağların kesilmesi konusunun Bahreyn Emirliğinde tartışılması teklifini erteletti. Tasarının gündemden çıkarılmasının ardından ABD ve AB Büyükelçileri Bahreyn’deki toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.

İsrail’in UNESCO temsilcisi Carmel Shama Hacohen, teklifi medyada ses oluşturmadan kaldırmanın doğru şeklini bulmayı tercih ettiklerini söyledi.

Shama Hacohen, "Kudüs’teki kutsal mekanlar gibi hassas meselelerin çözüm yolunun, geçen hafta Amman’da Kral Abdullah ve Başbakan arasında olduğu gibi diyalog ve anlaşma yoluyla olacaktır" dedi.

Shama Hacohen, İsrail’in bu yılı, İsrail karşıtı tekliflerin UNESCO’da kabul etmesine şahit olmadan tamamlayacağını belirterek, İsrail’in gerekirse teşkilattan ayrılmayı göze alması gerektiğini söyledi. Bu hareketin ABD’nin teşkilattan ayrılma kararını açıklamasından önce başladığı kaydedildi. Hacohen, ABD ile koordinasyon içinde 31 Aralığa kadar UNESCO’dan ayrılma kararını görüşeceğini söyledi.

İsrail, Bahreyn’in hassas bir mahalde olması sebebiyle temsilcisini Bahreyn’e göndermeme kararı almıştı.
Kaynak: iha