Dünyanın en büyük nükleer kazası, Çernobil felaketinin üzerinden 31 yıl geçti. Ama kazanın izleri hala silinebilmiş değil. 


4 Şubat 1970 yılında Sovyetler Birliği tarafından o zamanlar SSCB toprağı olan Ukrayna'da inşa edilen nükleer santraldeki kaza nedeniyle adeta hayalet kasabaya dönen Çernobil'in ışıkları 31 yıl sonra yandı.


Bölgeyi ziyaret eden Polonyalı fotoğrafçı Adam Bojanowski, Çernobil'den popüler bilgisayar oyunu Fallout 4'ü aratmayacak kareler ile döndü.


Daha önce onlarca fotoğrafçı tarafından fotoğraflanan Çernobil'deki kullanılmayan binaları yanında getirdiği güç kaynakları ile ışığa kavuşturan Bojanowski'nin kareleri kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gördü.


2077 yılında yaşanan bir nükleer savaştan sonra yaşananları konu alan Fallout 4'ü akıllara getiren kareler, sosyal medyanın radarına girdikten sonra önce ülke basınında daha sonra ise uluslararası basında kendisine yer buldu. 


26 Nisan 1986'da Çernobil santralinde meydana gelen patlamada, Hiroşima'ya atılan atom bombasından 400 kat fazla radyasyon atmosfere yayılmıştı. 


Reaktörden çıkan radyoaktif maddeler rüzgar ve yağmur birlikte İskandinav ülkelerinden Türkiye'ye kadar geniş bir coğrafyaya taşınmıştı. 


Kaza, 20. yüzyılın en büyük nükleer felaketi olarak kayıtlara girdi.


Felaket sonrası ilk 3 ayda 30 kişi yaşamını yitirirmiş, 135 bin kişi tahliye edilmiş, sonraki dönemlerdeyse binlerce kişi kansere yakalanmıştı.


Kazanın üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen felaketin izleri hala silinemedi. 


Çernobil'in çevresindeki bölgeler, hayalet kasabayı andırıyor.

Editör: TE Bilişim