TMO Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer’le bir süre görüşen ve sorunları masaya yatıran Köseoğlu, fındık üreticisinin mağdur olmaması için gerekli ilgili kurum ve kuruluşların gerekli çalışmayı yaptığını söyledi.

Milletvekili Köseoğlu, Trabzon Limanı’nda bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer’i ziyaret ederek fındık alımında yaşanan sorunlarla ilgili fikir alışverişinde bulundu.

ÜRETİCİNİN LEHİNE YAPILANLAR VAR

Milletvekili Köseoğlu, AK Parti Hükümeti’nin daima fındık üreticisinin yanında olduğunu belirterek, “Hükümetimiz TMO’yu fındık piyasasına sokarak üreticinin yanında olduğunu göstermiştir. 10 liralık alım fiyatı açıklayarak fındık fiyatında denge unsuru olmuştur. Bununla da yetinmeyip alım kriterlerinde çatlak oranını üreticinin lehine olacak şekilde yüzde 2’den yüzde 5’e, çürük oranını ise yüzde 3’ten yüzde 4’e çıkarmıştır. Kişi başı alım 90 kg’dan 130 kg’a çıkarılmıştır. 21 Ağustos itibariyle fındık alımlarına başlayan TMO Trabzon Şubesi’nden aldığımız bilgilere göre, bugüne kadar Türkiye Genelinde 3,850 ton kabuklu fındık alımı gerçekleşmiştir. Trabzon hinterlandı olarak (Artvin-Rize-Trabzon-Giresun) 790 tondur. Ortalama alım fiyatı Levant kalitede 9,82 TL/kg, Giresun kalite ortalama 10.71 TL/kg’dır. 9 liranın altına inen bir fiyat hiç olmadı. Türkiye genelinde 18.000 üreticiye 46.000 ton fındık randevusu verilmiştir. Trabzon da 6,213 kişiye 10,804 ton randevu verilmiştir. Türkiye genelinde 28 noktada 150 kişi ile hizmet verilmekte olup, Trabzon hinterlandında ise 7 alım noktasında 40 kişi ile hizmet verilmektedir. 2 alım noktası da haftaya hizmet vermeye başlayacak olup, toplamda 9 noktada alımlarımız gerçekleşecektir. Trabzon’da Arsin ve Beşikdüzü’nün yanı sıra önümüzdeki hafta Akçaabat’ta da alım yapılmaya başlanacaktır.” Dedi.

SORUN VARSA ÇÖZMEK BİZE DÜŞER

Milletvekili Köseoğlu, fındık üreticisinin mağduriyet yaşamaması için çalıştıklarını belirterek, “AK Parti Hükümetleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da fındık üreticisinin yanında olacaktır. 2009 yılında piyasadan çekilen TMO bugün yine bu nedenle müdahale alımı yapmaktadır. Alımlarda bazı sorunlar yaşanıyor olması üzerine bugün bu ziyareti yaptık. Sorun varsa bunu bize iletin. Çözümü için uğraşalım. İlgili bakanlarımıza iletelim. Fındığını satmak için gelen üretici geri çevrilmesin. Bir mağduriyet yaşanmasın. Biz bunu istiyoruz. Ancak öğrendiğimiz kadarıyla randevular dolmuyor. TMO da fındık almaktan yana. TMO da aslında, üretici piyasaya gitmesin diye çaba gösteriyor. Hatta yaş fındık gelirse bunu geri gönderiyor. Kuruduktan sonra geri alıyor. Bu arada yükleme, indirme gibi bütün işlemleri TMO kendisi yapıyor. Asıl sorun üretici ile tüccar arasındaki ilişkiden kaynaklanıyor. Emanet verilen fındık sorunların en büyüğüdür” dedi.

ALIMLARDA SIKINTI YAŞANMIYOR

TMO Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer ise alımlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Arsin, Beşikdüzü, Tirebolu, Giresun Merkez, Bulancak, Eynesil, Görele, Akçaabat ve Borçka Ekip Şeflikleri hizmet vermekledir. Randevularımız internet ortamından tmo.gov.tr adresinden rahatlıkla alınabilmektedir. Şuana kadar alımlarla ilgili herhangi bir sorun yaşamamakta olup, üreticilerimiz TMO'nun piyasaya müdahalesinden oldukça memnun kalmıştır. Randevuların alımında herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmamaktadır. Herhangi bir süre ve miktarsal kısıtlamamız bulunmamaktadır. Fındık alım şartları ise şunlardır: İç fındık rutubeti % 6'yı geçen kabuklu fındıklar salın alınmaz. Yabancı Madde oranı % 0.5'den fazla olan kabuklu fındıklar satın alınmaz. Sağlam iç fındık oranı % 40'tan az olan kabuklu fındıklar satın alınmaz. Buruşuk iç fındık oran. % 10'un üzerinde olan kabuklu fındıklar satın alınmaz. Çürük ve bozuk iç fındık oranı % 4'ten fazla olan kabuklu fındıklar satın alınmaz. Çatlak ve kırık fındıklar ile kabuğundan çıkmış iç fındıkların toplamı % 5'in üzerinde olanlar satın alınmaz.”