Arap turizminin oluşturduğu pastadan pay almak isteyen fırsatçılar ise yalnızca yaz aylarında faaliyet gösteren turizm firmaları kuruyor. Profesyonel firmalardan daha ucuz fiyatlara turistlerle anlaşan bu firmalar, otel ve restoranlarla anlaşarak komisyon üzerinden çalışıyor. Diplomasız ve eğitimsiz tercümanlarla hizmet veren kısa vadeli turizm firmaları, Arap turistleri anlaşmalı oldukları restoranlara getirerek getirdikleri müşteri başına komisyon alıyor. Restoranların büyük çoğunluğu ise çift menü uygulaması ile Arap’a başka, Türk’e başka fiyat uyguluyor. Gittikleri restoranlardan aldıkları fişleri saklayan Araplar, bir başka restoranda aynı menünün yarı fiyatına olduğunu görünce ise şoka uğruyor. Trabzon’da hizmet veren otellerin yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre, yaşadıkları durumdan rahatsız olan Arap turistler, bavullarını toplayarak kenti terk ediyor.

Yetkililer Görev Başına

Trabzon’da Şubat ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yanı sıra Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Rize, Ordu, Samsun, Sinop ve Trabzon’un siyasi ve bürokratlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen Karadeniz Bölgesi Turizm Çalıştay Toplantısı’nda bölge turizmi masaya yatırılmış ve çözüm önerileri aranmıştı. Yaklaşan yaz turizmi sezonu öncesi işletmeciler, yetkililerin Trabzon’un imajına ve turizmine zarar veren bu problemin çözüme kavuşturulmasını talep ediyor.

Trabzon’un İmajını Bozuyor

Sezonluk tur şirketleri ile bazı işletmelerin kurduğu komisyon tuzağına çekilen Arap turistlerin kentten kaçmasının önüne geçilmesi için çalışma yapılması gerektiği görüşünü belirten işletme yetkilileri, yaşanan durumun kendilerine zarar verdikleri gibi Trabzon’a da zarar verdiğini söylüyor. İki farklı işletmede uygulanan menü arasındaki tutarsızlıkları fark edip şehri terk eden Araplar’ın ise yaklaşan yaz ayları öncesi nasıl bir tutum sergileyeceği hafızalarda soru işareti bırakıyor.

Editör: TE Bilişim