ABD'li Dylan 2005 yılında yazdığı kitabında, Kars'ın Kağızman ilçesinden olan büyükannesi ve dedesinin, Trabzon'dan Odessa'ya, oradan da Amerika'ya gittiklerini yazmıştı. Dylan, büyükannesinin atalarının ise İstanbullu olduğunu belirtmişti.

İsveç Nobel Akademisi'nden yapılan açıklamada, 75 yaşındaki sanatçının, Amerikan müzik geleneğinde "yeni şiirsel anlatımlar yarattığı" için bu ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Ödülü Dylan'ın kazanması, edebiyat çevrelerinde sürpriz olarak değerlendirildi. Associated Press haber ajansı, Nobel Edebiyat Ödülü'nün ilk kez "esasen şarkıcı olarak bilinen" bir isme verildiğine dikkat çekti.

Dylan, 8 milyon İsveç kronu (Yaklaşık 3 milyon TL) değerindeki para ödülünün de sahibi oldu.

Edebiyat kategorisi, bu yılki Nobel ödüllerinin sonuncusuydu. Kimya, Fizik, Tıp,Ekonomi ve Barış kategorilerindeki ödüllerin sahipleri geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Ödül sahiplerine, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenecek törende diploma ve altın madalya verilecek.

OSCAR KAZANDI, OBAMA'DAN MADALYA ALDI

ABD'nin Minnesota eyaletine bağlı Duluth kentinde 24 Mayıs 1941'de orta sınıf bir Yahudi ailesinin oğlu olarak dünyaya gelen Dylan, Amerikan folk müziği ve Blues'a duyduğu ilgi nedeniyle küçük yaşta çeşitli gruplara katıldı.

Gerçek adı Robert Allen Zimmerman olan Dylan, 1961'de New York'a taşındı ve ünlü plak yapımcısı John Hammond ile tanıştı. 
Dylan, "Bob Dylan" adlı ilk albümünü 1962'de yayınladı. Daha sonra sayısız albüme imza atan Dylan, şarkılarında insanın toplumdaki yeri, din, siyaset ve aşk konularını işledi. Neslinin sözcülerinden biri kabul edilen Dylan'ın "Blowin' in the Wind" ve "The Times They Are a-Changin'" gibi şarkıları Amerikan sivil hakları ve savaş karşıtı hareketlerin marşı haline geldi.

Albümleri 100 milyonu aşan satış rakamlarına ulaşan Dylan, tüm zamanların en çok satan müzisyenlerinden biri kabul ediliyor. 12 kez Grammy Ödülü'ne layık görülen Dylan, "Wonder Boys" filmi için bestelediği "Things Have Changed” şarkısıyla da 2000'de "En İyi Şarkı" dalında Oscar aldı.

Dylan, 2012'de ABD Başkanı Barack Obama tarafından Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi.

BÜYÜKANNE VE DEDESİNİN AİLELERİ TÜRKİYE'DE YAŞIYORDU

Dylan, 2005 yılında yayımlanan üçlü kitap dizisi 'Chronicles'ın ilk cildinde, Kars'ın Kağızman ilçesinden olan büyükannesi ve dedesinin, Trabzon'dan şu an Ukrayna sınırlarında olan Odessa'ya, oradan da Amerika'ya gittiklerini yazıyor. Dylan kitapta, "Büyükannemin ailesi, Ermenistan sınırındaki küçük bir kasaba olan Kağızman'dan. Soyadları Kırgız'mış. Büyükbabamın ailesi de aynı bölgeden geliyor. Deri ve kundura işiyle uğraşıyorlarmış" ifadelerini kullanıyor.

Ünlü şarkıcı, büyükannesinin atalarının ise İstanbullu olduğunu belirtiyor.

Dylan, "Gençken Ritchie Valens'in içinde 'Gizemli Türkler ve gökteki yıldızlar' dizeleri geçen 'In a Turkish Town' (Bir Türk kasabasında) şarkısını söylerdim. Ve bu şarkı bana Ritchie'nin 'La Bamba' şarkısından daha çok yakışıyor gibiydi" diye eklemişti.
Editör: TE Bilişim