Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ayasofya kentsel dönüşümü çerçevesinde, bölgede Trabzon’un tarihi ve kültürel değerlerini tanıtıcı ürünlerin yerli ve yabancı turistlere arz edilmesi için inşa edilen mekânları Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığından satın aldı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile satın alma protokolünü imzaladıktan sonra konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

2009 yerel seçimlerinden önce, ‘seçimlerin sonucu ne olursa olsun biz Ayasofya’yı Trabzon’a yakışır hale getireceğiz’ dediklerini hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, “Bu vaadin gereğini de hemen icra etmeye başlamıştık. Bunun sonucunda da bir büyük güzellikle ortaya çıktı. Bu çerçevede yine bu kadim şehrin tarihini, kültürünü yansıtan; kazaziyesi olsun, telkarisi olsun, diğer bütün kültürel ürünleri olsun, bunların yerli yabancı tüm misafirlerimize ve insanlarımıza arz edileceği mekânlar oluşturulmuştur. TOKİ, bu mekânları bedeli karşılığında Büyükşehir Belediyesi’ne vermeyi gündeme getirmişti. Bu vesile ile TOKİ Başkanı Sayın Mehmet Ergün Turan’a ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Trabzon halkı adına Trabzon Büyükşehir Belediyesi oradaki mekânları satına alma işlemlerini gerçekleştirmiştir. Büyükşehir Belediyesi, ödemeleri taksitlerle birlikte gerçekleştirerek ve o mekânları Trabzon’umuzun tarihini kültürünü yansıtacak şekilde tüm Trabzon’un, tüm ülkenin tüm insanlığın hizmetine sunmuş olacaktır” ifadelerini kullandı.