Doğu Türkistan'daki Çin zulmü Trabzon'da düzenlenen protesto gösterisiyle kınandı.

'Trabzonlu Gençler" Trabzonspor taraftar grubu tarafından düzenlenen protesto yürüyüşünde kadınların kucaklarında kanlı kefenlere sarılı oyuncak bebekler dikkat çekti.

Cumhuriyet caddesindeki eski TEDAŞ binası önünden başlayan yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı önüne gelen kalabalık grup burada Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı zulmü sloganlarla protesto etti.

Grup adına bir açıklama yapan Adem Söğüt, "Bütün Dünyayı Doğu Türkistan zulmüne, karşı dur demeye çağırdıklarını belirterek "Komünist Çin rejimi uzun zamandan beri Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan soydaşlarımız olan Müslüman Uygur Türkleri'ne baskı ve katliam politikaları yürütüyor. Bölgedeki Müslüman nüfusu azaltmak için her geçen gün şiddet politikalarını artıran Çin rejimine dünyanın egemen güçleri ve Birleşmiş Milletler herhangi bir yaptırım uygulamadığı gibi sesini dahi çıkartmıyor. Son 15 günde Çin'in resmi verilerine ve aynı zamanda bağımsız insan hakları kuruluşlarına göre yüzlerce Müslüman yaşamını yitirirken binlercesi de cezaevine konulmuştur. Yardım kuruluşlarının dahi bölgeye girmesi engellenmekte, bölgeden sağlıklı haber alınamamaktadır. Bölgenin dünya ile bağının kesilerek bu şekilde karantinaya alınması, durumun vahametiyle ilgili endişelerimizi arttırmaktadır. Çin, Doğu Türkistan'da olup bitenleri, gerçek haber ve bilgilerin üstünü zorla örtmektedir. Çin Hükümeti'nin soykırıma dönüşen uygulamaları, her yıl yüzlerce müslümanın hayatını kaybetmesiyle son buluyor. Bütün dünyayı Doğu Türkistan zulmüne, Gazze katliamlarına, Suriye vahşetine, Mısır ve Arakan'da yaşanan insanlık suçlarına karşı dur demeye çağırıyoruz" dedi.

Kalabalık grup İstiklal Marşı'nın okumasının ardından dağıldı.




Editör: TE Bilişim