Trabzon’da yaklaşık 40 yıldır bakırcılık sanatıyla uğraşan 56 yaşındaki Ali Çavuş, daha önce dünyanın en büyük salep kazanı, çay demliği ve ibriğini yaparken, şimdi de 5 bin kaselik dünyanın en büyük yoğurt bakracını yaptı.

Dünyanın en büyük ve en küçük yoğurt bakracını kendisinin ürettiğini belirten bakırcı ustası Ali Çavuş, Guinness rekorlar kitabına girmeyi düşünmediğini ifade ederek ticari amaç düşünmediğini söylüyor.

Atalarına olan saygıdan dolayı dünyanın en büyük yoğurt bakracını imal ettiğini belirten Çavuş, çocukları dahil 4 kuşaktır bakırcılık yaptıklarını söyledi. Çavuş "Nasrettin hoca göle yoğurt mayası çaldı ya tutarsa dedi. Ama tutmadı. Eğer göl maya tutsaydı belki de her eve böyle dev bir bakraç gerekli olacaktı. Ben hala diyorum ki ya tutarsa ve dünyanın en büyük yoğurt bakracını yapmış oluyorum. Atama ve sanatıma olan vefa borcumu da ödemeye çalışmış olduğumu düşünüyorum. Asırlar önce Osmanlı yoğurdu dünyaya tanıttı. Ben de asırlar sonra Atalarımın, Osmanlı’nın anısına bu dev bakracı yapmış oldum” dedi.


BEŞ BİN KASE YOĞURT ALIYOR

Kendi boyunda olan bakracın 5 bin kase yoğurt aldığını ifade eden Çavuş, “Boyu benim boyumda yani 1 metre 76 santim. Beş bin kase yoğurt alıyor. Yaklaşık 80 kilo bakır harcadım, 3 ay çalıştım. Son eserim olarak Atamın anısına Trabzon modeli olarak yoğurt bakracı yapmış oldum ve bu dünyaya hatıra bırakmış oldum. Bütün dünya tarafından eserlerim sevildiğini düşünüyorum. Daha önce dünya barışı adına dünyanın en büyük çay demliğini yaptım. Hiç bir eserimin dünyada eşi benzeri yoktur. Asla maddiyatı düşünmedim. Eğer maddiyatı düşünsem başaramazdım. Sanat aşkıyla yaptım. Bir asır 4 kuşak bakraç yaptık. Bakracı el üstünde tutuk bu bizim sanatımız. Kıyamete kadar bu dev bakraç bizi omuzlarında taşıyacak. Ticari amaçla düşünmedim. Gerekirse hediye veririm ticari amaçlı değil” diye konuştu.

"ESERLERİME GÖSTERİLEN İLGİ EN BÜYÜK MUTLULUĞUM"
Eserlerine gösterilen ilgi kendisini son derece mutlu ettiğini belirten Çavuş, “İnsanların bakraca gösterdiği ilgi beni mutlu ediyor. İnsanların eserimden keyif almaları bazılarının gözyaşı dökmesi bende tarif edilemez bir mutluluk yaşatıyor. Bu da bana yetiyor. Bu mutluluk bambaşka bir şey. Bu duygu anlatılmaz. Bu bakracın daha büyüğü olmaz şu ana kadar olmamıştır. Bu tür eser dünyada yoktur. Bu dünyaya hatıra bırakıyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim