İzmir Torbalı’da 150 bin metrekarelik üretim tesisinde tamamen yerli mühendislerin geliştirdiği teknolojiler ile üretim yapan Volkan İtfaiye, dünyanın en küçük itfaiye aracını Türkiye’de üretmenin gururunu yaşıyor. “Midilli” adı verilen yeni nesil dar alan itfaiye aracı Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Fahri Kaplan’ın yanı sıra Rize Belediyesi İtfaiye Müdürü Uğur Minder’in de katıldığı bir etkinlikle itfaiyecilere tanıtıldı.

Volkan İtfaiye tarafından şehirleşmenin ve araç sayısındaki artışın getirdiği sıkıntılar göz önünde bulundurularak Türkiye’nin ilk “İtfaiye Aracı Ar-Ge Merkezi”nde geliştirilen “Midilli” Trabzon’da görücüye çıktı. Yeni nesil dar alan tipi itfaiye aracı olarak tasarlanan Midilli’nin tanıtım toplantısına ve araç test sürüşüne Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Rize Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne bağı birimlerinin yöneticileri ile itfaiyeciler katıldı.

Dünyanın en küçük itfaiye aracı “Midilli”nin tanıtım toplantısında konuşan Volkan İtfaiye Genel Müdürü Yaşar Tecim yangın ve kurtarma vakalarına ilk erişim sürelerinin önemine dikkat çekti. Tecim, “Son yıllarda ülkemizde şehirleşme ve artan taşıt trafiği ile itfaiye birimlerimizin dar alanlardaki yangın ve kurtarma vakalarında mevcut araçlar ile zorlandığını gördük, duyduk, basından izledik. Mevcut araçlarımız müdahale için donanımlı, ancak dar alanlarda yeterince kıvrak ve seri değildi. Kıvrak ve seri olan daha küçük pick-up araçlar ise yeterince donanımlı değildi. İtfaiyecilerimizden aldığımız görüşler ile 43 yıllık sektörel tecrübemizi bir araya getirerek Ar-Ge Merkezi’mizde Midilli’yi geliştirdik” dedi.

 

Üstyapı sistemindeki verimli köpük üretimi ile ilk müdahalede kolaylık sağlayacak

Midilli için hafif kamyon pazarında sağladığı yüksek verim ile bir adım öne çıkan Mitsubishi Fuso Canter 6S15 tercih edildi. Genişliği 1,7 metre, uzunluğu ise 4,8 metre olan Midilli’nin 1.500 litre su kapasitesi ve 50 litrelik köpük tankı bulunuyor. Yangın ve kurtarma için gerekli aksesuarlar ile donatılan Midilli’nin, ilk müdahalede kolaylık sağlaması açısından 200 metre mesafeden çalışan uzaktan kumandalı V-CAFS ve pompa kontrolünü bulunuyor. Bu sistem sayesinde itfaiyecilerin pompayı uzaktan çalıştırması, pompa basıncını kontrol edebilmesi ve köpük sistemini açıp kapatabilmesi mümkün olacak. Midilli’nin personel oturma kapasitesi ise 1+2 olarak belirlendi.