Gürültü denetimlerini sıklaştıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ilde bin 409 denetim yaptı.

Gürültü denetimleri sonucunda toplam 863 bin 613 lira para cezası uygulanırken, en çok gürültü yapılan ilin İstanbul olduğu belirlendi. İstanbul'u sırasıyla İzmir, Muğla, Antalya, Konya ve Çanakkale takip etti.

 

-TRABZON'DAN ÇIT ÇIKMIYOR-

Denetimlerde,  Trabzon Bursa, Aydın, Balıkesir, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Mersin, Osmaniye, Şanlıurfa, ve Yalova ise "en sessiz iller" olarak dikkati çekti.

Bu illerdeki denetimlerde, herhangi cezai işlem uygulanmadı.

VATANDAŞ'IN RAHATSIZLIK DERECESİ BELİRLENECEK

Türkiye genelinde gürültü sorununun belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için "gürültü haritası" çıkaracak olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, haritalarla, Türkiye'deki nüfusun gürültüden ne kadar rahatsız olduğunu belirleyecek.

AB onaylı projeye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile belediyeler de destek verecek. Maliyetinin 6 milyon 180 bin avro olması beklenen projeye, bu yılın sonu ya da 2013'ten itibaren başlanması planlanıyor.

EYLEM PLANI HAZIRLANACAK-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili, gürültü haritalarıyla şehrin hangi noktalarında çok gürültü olduğunun, hangi noktalarında vatandaşın kabul edilmeyecek kadar rahatsız edildiğinin ve gürültü azaltma tedbirlerine nereden başlanacağının belirleneceğini ifade etti.

SES YALITIMLARI ÖZENDİRİLECEK

Haritalarla tespit edilen "sıcak noktalar" için eylem planları hazırlanarak, gürültüyü azaltma çalışmaları yapılacağını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Eylem planlarıyla, gürültüsü daha az makine, ekipman, cihaz ve araçların kullanımı özendirilecek. Trafiğin yönlendirilmesi, toplu taşımanın yaygınlaştırılması, hız kısıtlaması, zamana ve yere bağlı kısıtlamalar, az ses çıkaran yol kaplamaları, binalarda ses yalıtımlı pencereler ve duvarlar gibi önlemler alınacak"