Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Karal, sanayi ve bilim sektöründeki baş döndürücü gelişmelere bağlı olarak enerjiye olan ihtiyaç günümüzde hat safhaya ulaştığını belirterek, ”Artık günümüz dünyasında savaşlar enerji kaynaklarına sahip olmak veya enerji kaynaklarından pay alabilmek için yapılmaktadır”dedi.

Geçen hafta yapılan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi 14. Olağan Genel kurulunda tekrar başkan seçilen Doç. Dr. Hasan Karal, oda olarak çalışmalara kaldığı yerden devam edeceklerini söyledi. Karal, ülke olarak her geçen gün enerjiye daha fazla ihtiyaç duyduklarını söyledi. Karal "Bu talebi karşılayacak yeterli enerji arzı üretmek için doğru ve hızlı politikalar üretilmesi gerekmektedir. Yanı başımızda Çoruh Nehri ana kol üzerinde yapılması planlanan Hidroelektrik santrallerinin henüz üçünün devrede olması enerji arzı için yapılan çalışmaların daha da hızlandırılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ülkemiz yatırımcılarının küçük ölçekli HES’ler için yapmış oldukları yatırımlar ve bazılarının inşası sırasında doğaya verilen zararlarında önüne geçmek için büyük ölçekli santrallerin müteşebbislere açılarak bir an önce tamamlanması hayati önem arz etmektedir. Enerji insan yaşamımın ve toplumların gelişmişlik düzeylerinin en önemli göstergelerinden biridir. Sanayi ve bilim sektöründeki baş döndürücü gelişmelere 7/10 bağlı olarak enerjiye olan ihtiyaç günümüzde hat safhaya ulaşmıştır. Artık günümüz dünyasında savaşlar enerji kaynaklarına sahip olmak veya enerji kaynaklarından pay alabilmek için yapılmaktadır” dedi.

ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANDIĞIMIZ KAYNAKLARIN YARIDAN FAZLASI DIŞA BAĞIMLI
Ülke olarak enerji üretiminde kullandığımız kaynakların yarıdan fazlasında dışa bağımlı olduğumuza dikkat çeken Karal, “Ülkemizde enerji üretiminde kullandığımız kaynakların yarıdan fazlasının dışa bağımlı olduğu bilinmektedir. Böyle bir dönemde ülkemizin yerli enerji kaynaklarının envanterinin çıkartılması daha da önem kazanmaktadır. İhtiyacımız olan enerjinin öncelikli yerli kaynaklardan sağlanması eğer yeterli olmuyorsa akıllı politikalarla ülke menfaatleri doğrultusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Ülkemizde hiç kuşkusuz en önemli enerji kaynaklarının başında akarsular gelmektedir. Bu suların üzerinde kurulması planlanan santrallerin yapım öncesinde iyi bir ÇED raporu hazırlanması doğa dengesinin bozulmaması için önemlidir. Özellikle bölgemizde yapılan büyük tesislerin enerji ihtiyacını başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamanın yolları araştırılmalıdır. Bu konuda tüm kurum ve kuruluşlara destek vermeye hazırız. Bölgemizde yürütülen büyük ölçekli projelerde, Karadeniz bölgesinin doğasına sahip çıkılmalı, doğasının, florasının ve faunasının bu çerçevede sürdürülebilirlik koşullarının ortadan kalkmasına izin verilmemelidir” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim