Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çevreyi kirletme konusunda Avrupa'nın Türkiye'ye haksızlık yaptığını söyledi.

Bayraktar, Organize Sanayi Bölgesi Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından Trabzon'da bir otelde düzenlenen 3. OSB Çevre Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, gelişmenin temelinin üretim olduğunu söyledi. Bunun da ancak bilmekle olabileceğine işaret eden Bayraktar, "En önemli unsur; güvenilir ve üretken olmaktır.

Güvenilir olmak için de bilgili, cesur, müteşebbis olmak lazım. Bunun yanında da üretken olmak lazım. Nasıl üretim; kaliteli, ucuz, çevreye duyarlı üretim. Eğer bu üretim OSB'lerde olursa çevreye daha duyarlı oluyor, kalite daha çok oluyor." dedi.

Dünyanın alabildiğince birbirine yaklaştığını, bilginin, ekonominin öne geçtiğini ve çevrenin çok önem kazandığına dikkat çeken Bayraktar, bütün bu dengeler içerisinde bilgiyi, teknolojiyi iyi kullanan, daha kaliteli malı daha ucuza üretebilen ülkelerin pazarlarını daha çok genişlettiklerine değindi. Bu anlamda yatırımcıları teşvik için yeni bir teşvik paketi hazırladıklarını hatırlatan Bakan Bayraktar, bu paketin iller bazında ve yatırımların öne çıkartılmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Dünyanın çevreye çok önem verdiğine ifade eden Bayraktar, "Çevre bakımından iklimin değiştiğini havaların ısındığını ünümüzdeki 52 sene içerisinde 5 derece daha ısınacağı hesap edilmektedir. Bu bakımdan artık atıkların çok daha dikkatli toplanması, fabrikalarımızın emisyon zehri konusunda çok daha dikkatli olmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı. "Fakat Avrupa'da bize haksızlık yapıyor" diyen Bakan Bayraktar, konuşmasına şöyle devam etti:

"Avrupa dünyaya alabildiğince kirletti, şimdi diyorlar ki ‘siz yapmıyor. Çin'e, Hindistan'a, Amerika'ya lafınız geçiyor mu; hayır. Biz hala daha Avrupa'dan çok daha az kirletiyoruz atmosferi. Ama bütün bunlara rağmen yapılan uluslar arası anlaşmalara uyuyoruz ve buna devam edeceğiz. Bunun yolu nedir? Bir tanesi; sanayilerimizin OSB'lere taşınması. Bir diğeri, zararlı atıkların bir daha çeşitlendirilmesi. Bakanlık olarak bu konuda çok daha dikkatli davranıyoruz."

Sanayi geliştikçe enerjinin de çok büyük önem kazandığına vurgu yapan Bayraktar, Türkiye'nin bu noktada da yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıya, Bakan Bayraktar'ın yanı sıra Vali Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, OSBÜK Başkanı Nurettin Özdebir, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ve davetliler katıldı.

Editör: TE Bilişim