Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos 2015 tarihinde kendisi gibi Karadenizli olan Albay Ali Yazıcı’yı başyaveri olarak göreve getirmişti. 15 Temmuz akşamı İstanbul ve Ankara merkezli gerçekleşen darbe teşebbüsü sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başyaveri, Albay Ali Yazıcı, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'yı silahla rehin almıştı.

Kasırga'nın kurtarılmasının ardından Ali Yazıcı, önce gözaltına alınmış, ardından tutuklanmıştı. Olayı duyan Trabzon’un Sürmene ilçesindeki Aşağıovalı mahallesindeki hemşehrileri bu duruma hala inanamadıklarını ve köylerinden böyle bir hainin çıkmış olmasından dolayı üzgün olduklarını belirttiler.

Ali Yazıcı’nın baba ocağı Aşağıovalı mahallesi sakinlerinden Birol Baycelebi, durumu kabullenemediklerini belirterek, “Bu vatana Ali Yazıcı hainlik yapmışsa derhal asılması gerekiyor. Ben böyle bir şey yapacağına inanmıyorum. Trabzon halkı olarak kabullenemiyoruz” derken, yine aynı mahalle sakinlerinden Hüseyin Ayrı ise, “Şok olduk, hepimize bir leke olarak görüyorum. Eğer yaptıkları doğruysa vatana millete ihanettir. Bunun başka bir açıklaması yok. Bu terbiyesizliktir. Hemşehrim olarak asla kabul etmiyorum. Yaptıklarını asla doğru bulmuyorum, cezası neyse çeksin” ifadelerini kullandı.

Memleketine Cumhurbaşkanı başyaveri olduktan sonra gelmedi

Ali Yazıcı’nın köyüne en sonra bir sene önce geldiğini belirten Ahmet Şentürk de, “Onu çocukluktan beri tanırım. Okulu bitirdikten sonra subay oldu. Yaklaşık bir sene önce görüştük buraya geldi. Akrabalarını ve yaylaları gezdi. Onda bu hale düşecek bir durum yoktu. Çok sakindi. Bizde şaşırdık. Eğer bunlar doğruysa cezası neyse çeksin. Bu olay olduktan sonra durumunu öğrenmek için yakınlarıyla görüşmeye çalıştık ama sonuç alamadık. Askeri konularda ağzından bir kelime alamazdık. Devlet konusunda kimseyle pek sohbet etmezdi. Cumhurbaşkanı’nın başyaveri olduktan sonra da köye hiç gelmedi. Televizyonlarda görünce şok oldum. Hala inanamıyorum” şeklinde konuştu.

Hemşerilerinden Muhammet Baycelebi ise, “Başyaver olarak Cumhur reisimize zerre kadar yanlışlık yapmışsa Allah’ından bulsun. İster kardeşim, ağabeyim kim olursa olsun. Türkiye Cumhuriyetinin ekmeğini yiyerek bu vatana kim ihanet ederse Allah’ından bulsun” diye konuştu.
Öte yandan, Ali Yazıcı’nın anne ve babasını yaklaşık 10 yıl önce kaybettiği öğrenilirken, ailesinden ise kimsenin mahallede yaşamadığı kaydedildi.