Hala ticaretin önemli bir bölümünü Gürcistan’ın Poti Limanı üzerinden yapan zor durumdaki Ermenistan Türkiye ile ilişkilerinin normalleşmesi bir yana Trabzon Limanı üzerinden çalışmayı hayatiyetinin bir parçası olarak görüyor.

7,5 Milyon Dolarlık Ticaret
ERMENİ Ortak Heyeti’nin Türkiye’den, “Ermenistan’a Trabzon Limanı için ticari amaçlı özel geçiş sağlanmalı” yönündeki talebine, Trabzon’dan yeşil ışık çıktı. Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, “Hükümetin izin vermesi halinde, biz hazırız. Ermenistan ihracat-ithalatını buradan kolayca yapabilir. Ermenistan’ın 7,5 milyon dolarlık ticareti Trabzon için müthiş bir olay olur” dedi.

Gürcistan’ın Poti Limanı’nı kullanan Ermenistan’ın 7.5 milyar dolarlık ihracat-ithalatı sevkine Trabzon talip. Rusya’nın Sochi Limanı’nın yük gemilerine kapatılması, Trabzon ekonomisine verdiği zarar, Ermenistan bağlantılı ihracatla düzeltilmesi amaçlanıyor. Bir süre önce California Courier Gazetesi’nde yer alan, Ermeni Ortak Heyeti’nin Türkiye’den, “Ermenistan’a Trabzon Limanı için ticari amaçlı özel geçiş sağlanmalı” yönündeki talebine, Trabzon’dan yeşil ışık çıktı. ‘Hükümetin izin vermesi’ şartıyla Ermenistan ihracat-ithalatının Trabzon’dan rahatça yapılabileceğini kaydeden Trabzon Limanı Alport Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, bu ticaretin her iki ülke için de avantaj olduğuna dikkat çekti. California Courier Gazetesi Başyazarı Harut Sassounian, bir süre önceki yazısında, Türk yetkililerin Ermeni diasporasıyla diyalog başlatmak için çaba içerisinde olduğuna dikkat çekmiş, tehcirin 100. yılı olan 2015 için bir dizi görüşme başlattığını iddia etmişti. Diasporadan Türk yetkililerden farklı taleplerde bulunmaması çağrısı yapan Sassounian, yazısında Ermeni Ortak Heyeti’nin belirlediği talepleri sıralamış ve, “Ermenistan’a Trabzon Limanı için ticari amaçlı özel geçiş sağlanmalı” maddesine yer vermişti.

TRABZON’DAN ERİVAN
430 KİLOMETRE
Çağrıya Trabzon’dan olumlu yanıt geldi. Konunun öncelikle bir hükümet politikası olduğunun altını çizen Trabzon Limanı Alport Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, “Hükümetin izin vermesi halinde limanımızda hiçbir sorun olmaz, biz her şekilde hazırız.. Ermenistan ihracat-ithalatını buradan kolayca yapabilir” dedi. Ermenistan’ın şu anda yaklaşık 7.5 milyar Dolar’a ulaşan ihracat-ithalatını Gürcistan’ın Poti Limanı üzerinden yaptığını kaydeden Genel Müdür Ermiş, şunları söyledi; “Poti limanından tren yolu avantajı var ama seferler doğal olarak uzun aralıklı yapılmakta. Halbuki Trabzon’da Erivan’a, günün her saatinde karayoluyla rahat ulaşım var. Trabzon Limanı’ndan Alican Sınır Kapısı’na 400, oradan Erivan’a uzaklık ise sadece 30 kilometre. Ve yollarda her geçen gün yeni çalışma var ve yol daha da kısalacak. Buradan kalkan bir araç en geç 6-7 saatte Ermenistan’da olacak ki bu durum bu ülke için inanılmaz bir avantaj. Balkanlar ve Ukrayna’dan gelen gemiler için Trabzon zaten büyük bir avantaj.” Muzaffer Ermiş, Trabzon Limanı’nın kapasitesinin bu tür yeni hamleler için her zaman hazır olduğunun altını çizerek, “Limanın kapasitesini 3.9 milyon tondan 10 milyon tona çıkardık. Buradaki işlem hacminin sadece yüzde 25’ini kullanıyoruz. Ermenistan’la ortaya çıkabilecek bir ticari gelişmeye her şekilde hazırız” dedi.