Trabzon'un Çaykara İlçesi Solaklı Vadisi Ogene Deresi üzerinde yapılması planlanan Esentepe HES projesi için Trabzon Valiliği'nin 2010 yılında verdiği "ÇED gerekli değildir" kararının iptali için Köknar Köy sakinleri İdare Mahkemesine dava açtı. Dava dilekçesinde, "Enerji üretmek adı altında bir köyün ekonomisini, sosyal yaşantısını yok edecek derecede bir müdahale söz konusudur" denildi. 

Trabzon Valiliği, Ogene deresi üzerinde kurulması planlanan Esentepe HES projesi için 2010 yılında "ÇED gerekli değildir" kararı verdi. Verilen karar üzerine BAHSER Enerji Elektrik isimli şirket projeyi hayata geçirmeye karar verdi.

Köknar Köyü sakinleri, kurulması planlanan HES için verilen "ÇED gerekli değildir" kararının çevre hukukuna uygun olmadığı gerekçesiyle Trabzon İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Dava dilekçesinde, Valiliğin kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması talep edildi. Köylülerin Avukatı Gülsen Uzuner mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, Valiliğin santralin kurulmasına izin verdiğini köylülerin, 2015 yılında yaptıkları bilgi edinme başvurusu sonucunda öğrendiklerini iddia ederek, "Dava konusu idari işleme yönelik herhangi bir tebliğ ve ilan yapılmamıştır. Esentepe HES projesine ilişkin herhangi bir bilgi, belge, ilan vs. köylülerin eline ulaşmamış, projede ÇED süreci işletilmediği için halkın bilgi sahibi olması mümkün olamamıştır" denildi.

ZARARI BÜYÜK OLACAKTIR

Dava dilekçesinde, şu değerlendirmeler yapıldı: "Enerji üretmek adı altında bir köyün ekonomisini, sosyal yaşantısını yok edecek derecede bir müdahale söz konusudur. Bölgede onlarca HES projesi hayata geçirilmiştir. Nefes alınacak alan kalmamıştır.

5 İŞÇİ ÖLDÜ

Bu HES Projesi için ÇED gerekli değildir kararı verilmesi alanın ve bu alanda yapılan tüm projelerin etkisini göz ardı etmektir. Bu ise hukuka ve yargı kararlarına aykırıdır. Kaldı ki çok yakın bir zamanda 13 Ocak 2015'te aynı dere üzerinde kurulu Balkodu 2 HES'te çığ felaketi meydana gelmiş ve 5 işçi yaşamını kaybetmiştir. HES yapılaşmasının bu kadar yoğun olduğu bir bölgede ÇED Gerekli Değildir kararı verilmesi yönetmeliğe ve yargı kararlarına aykırıdır.