Trabzon'da bir süredir tartışma konusu olan Ortahisar ilçesi Yalı Mahallesinin eski adı Faroz, Esentepe Mahallesinin eski adı Arafilboyu olarak değiştirilmesi için yapılan halk oylaması sonuçları belli oldu.

Her iki mahallede halk oylamasına katılın bir hayli düşük sevilerde kaldığı sandık başına giden vatandaşların çok büyük çoğunluğu da 'Değiştirilmesi' yönünde oy verdiği öğrenildi.  Buna göre, her iki mahallede yapılan halk oylamasında sonuçlar şu şekilde oldu:

YALI MAHALLESİ 

Mahalle Nüfusu 3 bin 822

Seçmen Sayısı :2 bin 698

Görüş belirten kişi sayısı: 759

Toplam Seçmen Sayısına göre katılım yüzdesi: %28

Değiştirilmesini isteyen kişi sayısı: 755

Değiştirilmesini istemeyen kişi sayısı:  4

ESENTEPE MAHALLESİ

Mahalle Nüfusu 3 bin 565 Seçmen Sayısı: 2 bin 760

Görüş belirten kişi sayısı: 295

Toplam seçmen sayısına göre katılım yüzdesi: %10

Değiştirilmesini isteyen kişi sayısı: 282

İstemeyen kişi sayısı: 13

Halk oylamasının sonuçlarının belli olmasının ardından konu bugün yeniden meclis gündemine geldi. Meclis 1. Başkan Vekili Nusret Onur'un başkanlık yaptığı mecliste, konunun gündem dışı olarak meclis gündemine gelmesine MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu 'konuyu kısmına iade etmiştik" diyerek itiraz etti.

Bunun üzerine meclise açıklayıcı bilgi veren  Bilgi İşlem Müdürü Hasan Keleş,  "Yalı ve Esentepe Mahallelerinin isimlerini değiştirilmesi gündeme gelmişti. Bu konuda Belediye Meclisimiz halk oylaması yapılmak üzere müdürlüğümüze iade etmişti bu dosyayı. Bizlerde bu mahallerde halk oylaması yaparak tekrar meclis gündemine getirdik" dedi.

KABUL VEYA REDDEDİLECEK

Bunun üzerine Çakıroğlu, "Şuan da meclise getirilip havale edilip yarın ki meclis gündemine alınmasının çalışması mı? Belediye çalışanlarına meclis olarak böyle bir görev  verdiğimizi hatırlamıyorum. Belediye Başkanının özel kalemi, personel daire başkanı gidip böyle referandum yapıyor havasında yetkisi olmadan, hakkı olmadan mahallenin içinde bir takım çalışmalar mı yapıyor. Katılım da görüldü. Çok düşük.. Sanki başarı varmış gibi talep ediliyormuş gibi yüzde 28 katılımın evet demiş gibi sunuluyor. İdare ne yapmak istiyor anlasak...  Tekrar gündeme eğer geliyorsa belediye bu çalışmayı yapmış çalışmanın sonucunda buraya getirilip kabul veya reddedilecek" dedi. 

AK Parti Grup Başkanı Faruk Kanca ise, "Daha önce meclis gündemine gelen neticede Kültür Komisyonuna havale edilen mevzuydu. Kültür Komisyonu inceleyip tekrar kısmına iade edilmişti. Bu arada halk üzerinde çalışma yapıldı. Şuna da komisyonumuz bunu değerlendirecek yarın meclisimizin gündemine gelecektir. Başkanımız da burada olacaktır.  Yarın inşallah tartışırız bunu hep beraber... " dedi.

YARIN GELMEZSE, ÖNÜMÜZDE Kİ AYA KALIR

Tartışmaların ardından meclis her iki mahallenin isimlerinin değiştirilmesi ile ilgili halk oylamasının sonuçlarını da içeren maddeyi oy birliği ile Kültür Komisyonuna sevk etti. Kültür Komisyonunun konuyu bugün ve yarın tartışacağı ve yarın ki belediye meclisinin gündemine getireceği kaydediliyor.  Ancak konunun yarın meclis gündemine gelmemesi durumunda yarın meclisin son günü olduğundan dolayı konunun önümüzde ki aya kalma durumunun var olduğu kaydedildi.