FIFA.com, U-20 Dünya Kupası Türkiye 2013’ün ev sahibi şehirlerinden Trabzon’u, “Futbol, Trabzon’un atar damarıdır” başlığıyla haber yaptı. 
 
Haberde şu ifadelere yer verildi: “Trabzon şehrine ilk girdiğinizde sizi uçsuz bucaksız bir deniz manzarası karşılar. Mavide hissedeceğiniz ‘sonsuzluk’ duygusunu hemen arkanızdaki eşsiz dağ manzarasıyla ‘ferahlık’ duygusuna bırakırsınız. Trabzon, Türkiye’nin eşsiz birçok ilinden sadece biri. Ancak burayı diğerlerinden farklı kılan şehrin futbola olan tutkusudur. Günlük yaşamda Trabzonspor’un renkleri olan bordo-maviye bürünen şehir, şu günlerde FIFA U-20 Dünya Kupası için süslenmiş ve konuklarını bekliyor.
 
FIFA.com olarak FIFA U-20 Dünya Kupası Türkiye 2013’ün ev sahibi şehirlerinden Trabzon’u, maçların başlamasına sayılı saatler kala inceleme fırsatı bulduk. Halkla yaptığımız söyleşilerde, futbola olan tutkularının şehre yansımasını gözlemledik. Özellikle genç oyuncuların, şehirlerinde boy gösterecek olmasından dolayı oldukça memnunlar. Hatta her biri sanki birer yetenek avcısıymışçasına teknik ve fiziksel saptamalar yapabiliyor. Ve hiç kuşkusuz ki beğenecekleri yetenekli gençlerin Trabzonspor formasıyla görmek istiyorlar.
 
Şehrin Trabzonspor’a olan tutkusu inanılmaz. Herhangi birinin yanına gidip “Hangi takımlısınız?” diye soramazsınız. Hakaret olarak algılayabilirler. Türkiye’de, İstanbul dışındaki birçok ilde İstanbul takımlarını destekleyenler ağırlıktadır. Trabzon bu özelliğiyle diğer şehirlerden fazlasıyla ayrılıyor.

Halkın yerli ve yabancı misafirlere karşı yaklaşımı, futbola olan tutkuları kadar sıcak. FIFA U-20 Dünya Kupası ve şehre yapacağı katkılarıyla ilgili düşüncelerini aldığımız her insan, sohbet sonunda “Bir çay ısmarlayayım!” demeden veda etmedi.
 
Şehir, flamalar, posterler ve turnuva maskotu “Kanki”yle süslenmiş durumda. Birçok insan meydanın ortasına yerleştirilen resmi maç topuyla fotoğraf çektiriyor. Bütün ulaşım araçları da aynı şekilde organizasyonu betimleyen kaplamalarla süslenmiş.
 
Sohbet etme imkanı bulduğumuz kişilerden biri Emrah Köse. Trabzon’un Of ilçesinde kuaförlük yapan genç futbolsever, organizasyonla birlikte şehre gelecek olan yıldız adayları için heyecanlı olduğunu belirtti. Zamanında kendisinin de alt yaş gruplarında futbol oynadığını belirten Köse,  “Trabzon’da büyüyen her erkek çocuk mutlaka minik ve genç takımlarda top koşturmuştur.” dedi. Keza Trabzon’da 500’den fazla amatör takım olduğunu öğrendik. Trabzonlu futbolseverler, bu organizasyonun gençler bazında düzenleniyor olmasının, ülkedeki futbol altyapı kültürüne de katkı sağlayacağı görüşündeler. Böylelikle genç oyuncuların Türkiye’deki profesyonel kulüplerde daha fazla süre bulma şansı olacağını düşünüyorlar.
 
Organizasyondan ekonomik katkı bekleyenlerin sayısı oldukça fazla. Trabzon Meydanı’nın çevresi yöresel lezzetleri bulabileceğiniz lokantalarla dolu. İşletmeciler ve çalışanlar organizasyonun ekonomik bağlamda kendilerine kazanç sağlayacağı fikrindeler. Hali hazırda turistlerin ilgisinde olan Trabzon, FIFA U-20 Dünya Kupası ile doluluk oranında tavan seviyesine ulaşmış durumda. Burada, Trabzonspor’un eski çalıştırıcısı Şenol Güneş’in daha önce çalıştığı Güney Kore’den şehri ve Trabzonspor’u görmek için gelen uzak doğulu konuklara da rastlayabilirsiniz. Simit Ustası Mümtaz Aslanhan, en ufak işletmecinin bile bu turnuva dolayısıyla gelir elde edeceği kanaatinde. 30 senedir Trabzon’da yaşadığını belirten Aslanhan, futbola göbekten bağlı olan şehirlerinin turnuvaya en güzel ev sahipliğini yapacağını düşünüyor.
 
Trabzon’un, Karadeniz Bölgesi’ni sahiplenici bir de misyonu var. Türkiye’de Karadeniz dendiğinde önce Trabzon zihinlerde canlanır. Trabzonspor’un, İstanbul büyükleri (Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş) dışında şampiyon olan ilk takım olması, büyük ölçüde bu durumun açıklayıcısıdır.
 
Türkiye Ulusal Takımı’nın grup maçlarını Trabzon’da oynamasından dolayı da oldukça memnunlar. Şehrin içinde bulunan Hüseyin Avni Aker Stadı, Trabzonspor’un sezon maçlarında hınca hınç doluyor. Futbola bu kadar ilgi duyan bir kitlenin FIFA U-20 Dünya Kupası’nda hem Türkiye’nin hem de diğer grup maçlarında stadı dolduracağı su götürmez bir gerçek.
 
Dünya’da, “Kemençe” enstrümanı ve Yöresel “Horon” dansıyla ün edinen Trabzon, bu turnuvayla birlikte Dünya’ya futbol sevgisinin seviyesini göstermek istiyor. Çünkü Simit Ustası Mümtaz Aslanhan’ın da dediği gibi; “Futbol, Trabzon’un atar damarıdır!”.