Trabzon Ticaret Borsası’ndan yapılan yazılı açıklamada Şubat ayında fındık üreticisinin yapması gerekenler anlatıldı. Bu ayın ilk yarısında bahçelerdeki işlemlerinin tamamlanıp, budama ve ayıklama sonucu bahçelerde kalan bitki artıklarının temizlenmesi gerektiği bildirildi.

Şubat ayında kozalak akarlarının oluşturduğu kozalakların (mantarlar) toplanıp bahçe içinde yığınlar halinde bırakıldığına da dikkat çekilerek, dalkıran zararına uğramış dalların en son bu ayın ilk yarısında yakılarak imha edildiği ifade edildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Fındıklarda dişi çiçekler yani karanfiller iyice olgunlaşmıştır. Erkek çiçekler diğer adıyla püslerde fenerlenmeye yani çiçek tozlarını yaymaya başlamışlardır. Özellikle yağış olmadığı halde hafif hafif esen rüzgarlı günlerde fındık bahçeleri sapsarı bir tül gibi görünmeye başlar. Bu, sarı renkli çiçek tozlarını rüzgarlarla uçarak karanfillere ulaşması ve döllenmenin başlayacağının işaretidir. Havalar bu ayda ne kadar güzel geçer, ne kadar çiçek tozu uçuşur ve karanfillere ulaşırsa ve döllenme ne kadar iyi olursa, o yıl üründe o kadar bol olabilecek demektir. Elbet iyi ve bol ürün almak için döllenen karanfilleri de iyi beslemek gerekir. Bunun için yanmış çiftlik gübresi bu andan itibaren verilmelidir. 3-4 yılda bir kullanılan çiftlik gübresi ocakların çevresine dal iz düşümüne (dalların tam altına) gelecek şekilde 25-30 kg kadar ve kesinlikle toprağa karıştırılmak suretiyle verilmelidir. Unutulmamalıdır ki, bir ton yanmış çiftlik gübresinde 5,5 kg azot, 2,5 kg fosfor, 5,5-6 kg potasyum ve diğer bazı bitki besin maddeleri bulunmakta, ayrıca verilen toprakların yapısını da iyileştirmektedir. İyi bir gübreleme; daha çok ürün, daha çok bol kazanç demektir. Kolladığımız çiftlik gübresi yanmamış ise bahçemizin gübreden yeterli faydayı görmediği gibi ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlarla bulaşabileceği unutulmamalıdır”.

Editör: TE Bilişim