Trabzon Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, randımanlı fındık fiyatının bugün 12 lira 25 kuruş olduğunu belirterek, “Üretici için iyi bir fiyat değil, bazı tarım ürünlerinde olduğu gibi fındıkta da tedbirlerin alınması gerekiyor” dedi.

Üreticinin temkinli davranması gerektiğini dile getiren Kozoğlu, bu senenin fındık üreticileri için 2014 yılında yaşanan don olayından da kötü olduğunu kaydetti. 15 Temmuz’a kadar fındığın kaybolduğunu vurgulayan Kozoğlu, “Randımanlı fındığın fiyatı bugün 12 lira 25 kuruş. Üretici açısından iyi bir fiyat değil. Bu 14 ve 15 liraya kadar çıktı. Piyasada bir rekabet oldu. Firmanın bir tanesi fiyatı yukarıya çekmişti. Konuşup halletmişler. Piyasada tekelleşme var. Vatandaşın temkinli davranması lazım. İhtiyacı kadar fındığı pazara indirsin. Rekoltenin en az yüzde 20-25 revize edilmesi lazım. Çilleme hastalığı, yağmurlar, güneşler ve kuraktan fındık içini dolduramadı. Mayıs fındığının hiçbir faydası olmadı. Mayıs ayına kadar doğru düzgün fındık görülmedi. 15 Temmuz’a kadar bu fındık kayboldu gitti” ifadelerini kullandı.

“Fındıkta tedbirlerin alınması lazım”

Fındıkta üretimi Türkiye’nin yaptığını, fiyatı ise başkalarının belirlediği söyleyen Kozoğlu, “2014 yılında fındığın don olayında yandığı seneye göre bu sene ondan da kötü. Piyasa tek elden çalıştığı zaman rekabet olmadığı için adam istediği gibi oynuyor. Bu fiyat bizi memnun etmiyor. Yevmiye 100 lira. Bu sene her tarafta yevmiye yüksek oldu. Bunun maliyetini hesap eden yok. Bunu dile getirdiğimiz zaman da yevmiyeciler de çıkıp ’Gitsin kendi fındığını kendisi toplasın o zaman’ diyor, böyle bir şey var mı? Rekabet Kurulu’nun bu işi yeniden incelemesi lazım. Bunu dünyada bilmeyen yok. Fındık tekelleşmiş. Üretimi Türkiye yapar ama fiyatını başkaları belirler. Böyle bir şey olmaz. Vatandaşın ihtiyacı kadar fındık satması tavsiye ediyoruz. Fındık üreticisi her sene mağdur oluyor. Bazı tarım ürünlerinde olduğu gibi fındıkta da tedbirler alınması lazım” diye konuştu.