Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk’ün fındıkta bu sezon yaşanan sorunların temelinde Ziraat Odaları’nın hareket tarzı ve mantığının yattığını belirterek, “Ziraat Odaları fındığın yaban otu olmuştur” ifadelerine Trabzon Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu sert yanıt verdi.
Tarım Bakanlığı tarafından çıkarılan kanun ile oluşturulan Ulusal Fındık Konseyi Başkanı’nın herkese eşit olması gerektiğini belirten Kozoğlu, “Konseyi oluşturan tüm kesimleri kucaklamalıdır. Eğer bu eşitliği sağlayamıyorsa, kendi ve kendinin geldiği ticaret sanayi ve ihracatçı grubunu sadece savunacaksa etik kurallar gereği Ulusal Fındık Konseyi Başkanlığı’ndan istifa ederek sadece ticaret grubunu savunabilir veya borazanlığını yapabilir” ifadelerini kullandı.
Çiftçinin kanını emen rant sermayecilerinin çiftçinin meslek kuruluşu olan onların temsilcisi olan ziraat odalarını eleştirmeye hakkı yoktur“ diyen Kozoğlu "Arslantürk’ün istediği örgütsüz fındık üreticisidir. Çünkü o zaman üreticiyi tam teslim alacaklarını düşüyorlar. Ziraat Odaları üreticiye gidin fındığınızı toplayın hemen fabrikacılara satın parası önemli değil mi demelidir? Ziraat Odalarını fındığın yaban otuna benzetenler kendileri fındığın ambar zararlıları, fındığın kemiricileri, asalak böcekleridir. Fındıkta zihniyet değişimi olacaksa önce fabrikacıların ve ihracatçıların sadece kendilerinin kazanmak istemelerinden vazgeçmeleri, üreticinin de kazanması gerektiğini düşünmeleri gerekmektedir. Eğer kafa yapısı değişecekse önce ihracatçının kazan kazan, sömür, yut zihniyetinin değişmesi gerekir” şeklinde konuştu.
“FINDIK FİYATINI BELİRLEME KOMİSYONU KURULMASINI TEKLİF ETTİM KABUL ETMEDİLER”
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk’e fındık fiyatını belirleme komisyonu kurulmasını teklif ettiğini kaydeden Kozoğlu, şöyle konuştu:
Arslantürk’ün Ziraat Odalarına zamansız çıkışı nedir ? Yoksa bu yıl fındık rekoltesini Tarım Bakanlığı yaptığından mı rahatsız oluyorlar ? Çünkü direkt kendi ağızlarından ‘rekolte spekülasyonu yapamayacaklar’ çırpınışları bundan da olabilir. Geçen ay yapılan fındık konseyi toplantısında kendilerine şu teklifi yaptım; ‘Rekolteyi Tarım Bakanlığımız yapıyor. Bunun üzerine daha dedikodu yapmaya gerek yok. Şimdi size yeni teklifim fındık fiyatı ile ilgili olarak, Ulusal Fındık Konseyi yönetimi olarak Tarım Bakanımıza gidelim. Sayın Bakanımızı fındık fiyatını belirleme komisyonu kurulmasını teklif edelim ve bu komisyonun başkanlığını Tarım Bakanımız veya onun belirleyeceği bakanlık yetkilisi yapsın. Piyasa serbest olsun yalnız bu fiyatın altına kesinlikle düşülmesin’ teklifini yaptık kendileri sadece kazanmak ve üreticiyi ezmekten başka bir şey düşünmediklerinden bu teklifi kabul etmediler.