Borsadan yapılan açıklamada; Mart ayının soğukların zaman zaman görülse de, havaların ve toprağın ısınmaya başlaması, diğer bir deyişle canlıların kıpırdanmaya başladığı ay olduğu hatırlatılırken, bu ayda özellikle dikkat edilmesi gereken bir başka hususun da fındık yaprak deleni ile mücadele olduğu bildirildi.

TTB’den yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Bitkilerin ihtiyacı olan besin maddelerini yani gübreyi toprağa vermelidir. Özellikle azotlu gübrelerin tavsiye edilen miktarının yarısı bu ay içinde, çiftlik gübresinde olduğu gibi dal iz düşümlerine serpildikten sonra 5-10 cm derinlikte çapalanan toprağa karıştırılır. Yalnız gübre verilmeden önce toprak analizleri yaptırılıp gübreyi ona göre vermekle, eksik veya fazla gübreleme önlenmiş olur.

 

Gübrelerin çapalanarak toprağa karıştırılmasıyla hem gübrenin yararı sağlanmış, hem de kışı toprakta geçiren çeşitli zararlı böceklerle kültürel mücadele edilmiş olur.

 

Çeşitli tomurcukların arasına girerek kozalak veya fındık gülü adı verilen fındık kozalak akarı zararlısı için ilaçlı mücadeleye de havaların sıcak gittiği yıllarda yine bu ay sonlarında, yeni sürgünlerde dipten itibaren üçüncü yaprak geriye devrildiğinde ilaçlı mücadeleye başlanır.

 

Fındık yaprak deleni ile mücadelede yine bu ayın başlarında, larvaları galeri açmadan önce yapılır. Bu ayda, ilkbahar geç donlarından erken yeşillenen bahçelerde zararlanmalara  karşı önlemler alınmalıdır.

 

Bu arada, kıştan zarar görmüş sürgün ve dalların ayıklanmasına yine devam edilir. Yazlık (azotluk) gübrelerle, ahır gübrelerinin ocaklarının dibinde 50-60 cm uzaklıkta, dalların altına gelecek şekilde serperken, mutlaka çapalanmalı ve toprağa karışması sağlanmalıdır”.