Mevcut sistemde şu anki yapıda sınırsız yetkileri olan ancak yaptıklarından anayasal olarak sorumsuz bir Cumhurbaşkanı bulunduğunu ifade eden AK Parti Milletvekili Cora yeni Anayasa ile hukuken de siyaseten de sorumlu bir Cumhurbaşkanı Modeli önerdiklerini de ifade etti.

Cora şunları söyledi: “Mevcut Anayasa’da yetki çok, sorumluluk yok. Neden? Çünkü 12 Eylül’ü yapan darbeci zihniyetin cumhurbaşkanlığı makamı ile kendisine korunaklı liman yaptı. Bakın mevcut 105. Madde çok açık, ne diyor? “Cumhurbaşkanı’nın resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine, Anayasa Mahkemesi dahil yargı mercilerine başvurulamaz.” Yani mevcut sistemde Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten yargılanabiliyor. Onun da karşılığı yok. Önerdiğimiz sistemde ise bir defa Cumhurbaşkanının artık halka karşı sorumluluğu var. Hukuka aykırı yapacağı eylemlerde de her türlü dava yoluyla mahkemeleri harekete geçirebilirsiniz. Parlamento denetimi var. Bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebilir. Bu yolla Cumhurbaşkanı Yüce Divan’a gönderebilir, Cumhurbaşkanlığı sona erebilir ve dahi bir daha seçilemez duruma gelebilir.

Şimdi soruyorum hangi sistemde Cumhurbaşkanı daha sorumludur? Hangi sistemde Cumhurbaşkanı karar ve işlemlerinde daha titiz davranmak mecburiyetindedir? Elbette Yeni Anayasa ile Cumhurbaşkanı milletimize karşı daha yüksek bir sorumluluğa sahip olacaktır. Öyle'Sınırsız yetki, sınırlı sorumluluk' artık yok; yetki ve sorumlulukta dengeyi gözeten bir Hükümet Modeli öneriyoruz.”