Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, belediye toplantı salonunda ‘Turizm ile ilgili” bilgilendirme toplantısı yaptı. Genel Sekreter Davut Çakır ve Daire Başkan Yardımcılarının da katıldığı basın toplantısında Başkan Gümrükçüoğlu, önemli açıklamalar yaptı. Başkan Gümrükçüoğlu toplantıda, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın “Ortadoğulu turist Tabzon’dan şikayetçi. İşin bakirliğini masumluğunu bozmamak gerek. Trabzon bozdu. Ayder’e 5 katlı otel olmaz” sözlerine üstü kapalı şekilde cevap verdi.

1 MİLYAR 300 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLANDI

Gümrükçüoığlu, Trabzon’a her yıl gelen turist sayısında artış olduğunu kaydederek, “Trabzon’da bir rezervasyon iptali yoktur. Tamamen 2016 yılı boyunca gerçekleşmesini sağlamamız lazım. Sadece 2015 yılında Trabzon’u ziyaret eden körfez turist sayısı 410 bindir.. Şimdi biz bu misafirlerimize Rize, Artvin, Giresun, ordu, Gümüşhane’mizi tanıtmayı sürdüreceğiz. Bayburt’umuzu da tanıtmayı sürdüreceğiz. Körfez Turist’ten aldığımız pay Türkiye genelinde yüzde 20’sine ulaştı.

Trabzon’u ziyaret eden körfez turistlerin ortalama 3 bin dolar gibi bir harcama yapıyorlar. Trabzon’a toplam 1 milyar 300 milyon dolar gelir sağladılar. Fındık ihracıyla aynı.. Kalış süreleri 8 güne yaklaştı. Bir körfez turistin bu şehirde 8 gün kalacak olduğu tahmin edilmekte. Diğer ülke içinden ve dışından turistlerin ortalama 3 gün kalacakları şeklinde. Turizm Seyahat acentesi Trabzon’da 114’dür…” dedi. Başkan Gümrükçüoğlu, “Ülkemiz ve bölgemiz yeni bir turizm sezonuna başlıyor. Yeni bir turizm mevsimi başlıyor. Dünyanın son zamanlarda gelişmelerden görüyoruz ki başlı başına sanayi turizm. Başlı başına ülkeleri daha ileri götüren çok önemli bir alan. Bütün Doğu Karadeniz Bölgesinde ve ülkemizin tümünde yeni bir mevsim başlıyor. Bu konuda ön adım bu konuda tüm bölgeye, tüm Türkiye’ye örnek olmak için sizlerin gücünü önemsiyoruz. Bu dönemde terör eylemleri ile karşılaşıyoruz. Aslında insanlıktan nasibini almamış bu tarz saldırıların hepsini bütün millet olarak şiddetle kınıyor, herkesi insanlığa davet ediyoruz” dedi.

YABANCI DİL KURSLARINA İLGİ GÖSTERİLMEDİ 2 YILDA 135 KİŞİ

Başkan Gümrükçüoğlu şu şekilde devam etti: “Daha çok Avrupa ve Körfez illerinden gelen turistlerle ilgili olarak il genelinde dil sorunun yaşamamak için Esnaf ve Sanatkarlar Odasını yanına alarak İngilizce, Arapça kursları düzenledik düzenlemeye devam edeceğiz. Esnaflarımız ileriye yatırım yapsınlar. Belirli elemanları bu kurslara mutlaka göndersinler. Bu kursların sonucunda uzun dönemde çok iyi bir tanınırlık temin edeceklerine çok iyi bir piyasa oluşturacaklarına ben garanti veriyorum. 2 yıl içinde bu kurslarda eğitim gören 135 kişimiz var. Bu 135 kişide önce katılanlar var sonra bırakanlar var. Burada benim yakınmam önce 30 kişi başlıyorsa, 50 kişi başlıyorsa bir hafta 10 gün sonra sayı 10’a düşmüş. İtibar etmek Sebahat etmek azılıyor. Yönlendirme levhaları açısından İngilizce Arapça levhaları tesis ediyoruz. Karayolları da gayet verimli çalışıyor. İnsanların yabancı dilde de yönleri belirlemelerini bugünden sonra da sürdüreceğiz.

TURİSTLERE; UZUN SOKAK, MARAŞ VE KUNDURACILARDA TİŞÖRTLÜ YARDIM

Trabzon Meydan Parkı Atatürk Alanında, Kültür Turizm İl Müdürlüğüne tahsis ettiğimiz, bir Kültür Turizm Tanıtım bürosu faaliyette olacak. Yine Uzungöl ve Havaalanında bir tanıtım bürosu faaliyete geçecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın iş kur kapsamında yabancı dil bilenler listelemeye çalışıyor. Bu çerçevede çalışmayı Kültür Turizm İl Müdürlüğü düzenlemeyi yapmaya gayretli. Biz paydaşlığını yürütüyoruz. Atatürk Alanı Meydan Parkı çerçevesinde başlamak üzere Uzunsokak, Maraş, Kunduracılar Caddesinde kendini gösterecek. Onlara bazı tişörtlerle size yardım edebilirim tarzında insanların iletişimini sağlayacaklar. Trabzon’a rağbetlerdin arttığını görüyoruz. Bunu Körfez ülkelerinde yapılan tüm fuarlara tanıtım organizasyonlarıyla önemli katkı sağlıyor. Bunu sürdüreceğiz. Bu şehre yakışan, sizlerin önemli desteği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Dortmund’da Trabzon günlerinde şu hedef vardı: Bizim ülkemiz, bizim şehrimiz barış ve kardeşliğin şehridir. Huzur bölgesidir. Bu mesajımız… Kent şehir müzesi bitmek üzere. 24 saat yaşayabilme özelliği olan alanda konuşlandırılmasından dolayı, en çok takdir edilen lokalizasyonlardan biri olduğunu paylaşmak isterim.

ORTAHİSAR KENTSLE YENİLEME’DE MAHKEME İPTALİ

Ortahisar Kentsel Yenileme kararını bakanlar kurulundan çıkarmıştık. Koruma amaçlı plan hazırlandıktan sonra il belediyesi olarak çıkarmıştık. Kentsel yenilemede 2 yıllık büyük gayret var. Burada herkesin görüşleri alınarak yola devam edildi. KTÜ’nün danışmanlıkları ile yüründü. 2 milyon TL’lik masrafla bu tarihi şehre yol haritası kazandırıldı. Burada bir zorunluluk, gel al paranı kentsel dönüşümle yıktım anlamı yok. Burada mevcut haliyle vatandaşın biri gider binayı satın alır 10 yıl içinde yaşayarak dönüşümü gerçekleştirir. Biz de burada bina alıp restorasyon yapma cihetine gidiyoruz. Mahkeme kararıyla Koruma amaçlı Kentsel İmar Planı iptal yemiş durumda. Biz bunu aştık aşamadık, değişiklikle birlikte yolumuza devam edeceğiz.

BÜTÜN BÖLGENİN DESTİNASYONU İLE ÖNE ÇIKACAĞIZ

Neden Doğu Karadeniz Bölgesi neden Trabzon.. Biz Doğu Karadeniz dediğimizde Sinop’tan düşünüyoruz. Bütün bölgenin illeri bir birinin kardeşiyiz, bir birinin bütün destinasyonlarını hep beraber öne çıkaracağız. Biz bölge olarak kalkınacağız. Biz bölge olarak dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olacağız. Bizim Rize’nin Ayderi’de en güzel yerimizdir. Bizim Tan deresidir, Ordu’du muzda Samsun’umuzda en güzel yerimizdir. Sümela’da, Uzungöl’de.. Bütün değerlerimiz, bütün bölgenin değerleridir… Hizmete sokacağız yenilemekte olduğumuzu, Kayabaşı, Hıdırnebi, Sera Gölünü, Sümela’yı, Fırtına Vadiszini mi Rize’den sayalım. Hepsi bizim. Hepsini methederek, bu bölgeyi turizm merkezi haline getirmek hepimizin vazifesi…

SÜMELA UNESCO DÜNYA MİRASINA GİRMEK İÇİN BAŞVURDU..

TELEFERİK TEHLİKESİ

Sümela’nın UNESCO’ya sunmadan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışma başlatıldı. Ancak burada Teleferik projesi ile ilgili görüşmeler de sürüyor. Bakanlıktan bize denilen, belki UNESCO dünya mirası olmayı tercih edeceksiniz. Belki bu teleferiği tercih etmeyeceksiniz. Belki UNESCO, dünya mirası listesine koyacak olursak, bütün dünya orayı görecek. Bu münasebetle böyle çok akıllı ve dikkatli adımlarla yürümeyi sağlamalıyız. Küskün gitseler burada turist sayısında artış olmaz. Bazı münferit yanlışlıklar olsa da esnafımızın genelde iyi ve güzel tutumu var.

Editör: TE Bilişim