Karadeniz’e kıyı ülkeler arasında en fazla hamsi avının ülkemizde yapıldığına dikkat çeken Aydın, eko sistemin balık üzerinde etkilerinin oldukça fazla olduğuna dikkat çekti.

Aydın “Hamsiyle ilgili yıllardır değişen bir senaryo var. Her yıl aynı değil. Hamsi, bizim balıkçılığın temelini oluşturuyor. Özellikle Karadeniz’e kıyı ülkeler arasında en çok hamsi avı ülkemizde yapılıyor. Diğer balıkların içinde oranı yüzde 70’lere varıyor. Dolayısıyla Karadeniz balıkçılığı, Türkiye balıkçılığının önünde. Bu türle ilgili üzerimize düşen görevleri yerine getirme derdindeyiz. Hamsi ciddi sanayi ürünü. Taze tüketiminin yanında soğuk hava depolarında saklanarak tüketilirken balık unu yağı yapılarak yağı ihraç ediliyor. Dolayısıyla hamsi bu anlamda ciddi bir gelir kaynağı. Dolayısıyla hamsinin sürdürülebilir olması gerekir. Bunun içinde bilimsel bir veriye ihtiyaç var. Biz bu yönünü görüyoruz” dedi.


DAHA ÇOK BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPMALIYIZ

Hamsiyle ilgili 4 yıldır yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade eden Aydın, “Avladığımız türle ilgili bilimsel bir çalışma yaptık. Bu çalışmalarımız dört yıldır sürüyordu, bu yıl sonuçlandı. Bu çalışmalar bize şunu gösterdi; bu balıkla ilgili daha çok çalışma yapılması gerekiyor ve yıldan yıla balığın biyolojisi, göçü değişiyor. Eko sistemin etkileri balık üzerine oldukça fazla. Bunları takip etmek gerekiyor ve balığı sanayide daha çok kullansak da tüketiciye taze sunmak gerekiyor. Bu kaliteli proteini vatandaşımızla buluşturmak gerekiyor” diye konuştu.


BU SEZON HAMSİ İYİYDİ

Bu sezon hamsi avının önceki yıllara oranla daha verimli geçtiğini kaydeden Aydın, “Bu sezon hamsi geçmiş yıllara kıyasla daha iyi geçtiğini söyleyebiliriz ancak palamut azdı. Lüferde bir iyileşme söz konusu. Bunların ilişkilerini çözebilmek için uzun soluklu bilimsel veriye ihtiyaç var. Yani bugün az çıktı yarın çok çıktı, pahalıydı, ucuzdu gibi günlük spekülasyonlardan ziyade 5,10 hatta 50 yıllık verilerle değerlendirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ne verdiği görevler var ve çok ciddi bir araştırma başlattık. Bu yıldan itibaren sahadayız. Sadece hamsi değil, hamsi esas olmak üzere çaça, istavrit, palamut ve lüferle ilgili kapsamlı bir proje başlattık. Bu proje kapsamında balıkçılardan bağımsız verilerin toplanmasıyla ilgili araştırma gemimiz ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Bilim-2 gemisiyle ve ekibiyle birlikte çalışmalarımız söz konusu. Bu proje bana göre son yıllarda balıkçılıkla ilgili en önemli proje” ifadelerini kullandı.