"Her Yönüyle Trabzon" tanıtım etkinliğinin 6'ncısı, Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan açılış töreniyle başladı.Açılışa, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından "Trabzon'un İşgali" konulu Rus belgesel filmi gösterildi.Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğunun devamı olduğunu söyledi.Osmanlı topraklarında 35 devlet olduğunu dile getiren Bayraktar, "Birinci Dünya Harbi'ne girdiğimiz zaman 3,5 milyon kilometrekare topraklarımız vardı ve işgalden sonra 333 bin kilometrekare toprağa düştük. İşgal edilen yerlerden birisi de Trabzon'du ve işgalde en çok muhacir veren il Trabzon'du. Yani düşmanın egemenliği altında kalmak istemeyen, İslam'ın otoritesinin kaybolduğu bir idare altında kalmak istemeyen, göç eden illerden birisi de Trabzon'du" dedi.

Yapılan bu etkinlikle Trabzon'un işgalden kurtuluşunun 94. yılını kutlarken şehrin her türlü özellikleriyle de tanıtılacağını ifade eden Bayraktar, "Bunun ne faydası var- Dalga dalga tüm Türkiye kucaklaşıyor. Trabzon'un özelliği bu. Biz Türkiye milliyetçisiyiz, vatan milliyetçisiyiz. Türkiye'nin her tarafını kucaklayan bir bölgenin çocuklarıyız. Onun için 'Bize her yer Trabzon' diyoruz" şeklinde konuştu.Birçok milletvekili ve Trabzon'a gönül verenlerle birlikte şehri geliştirmek istediklerini ifade eden Bayraktar, Trabzon'un büyükşehir olduğunda imkanlarının da artacağını vurguladı.

Trabzon'da 2 Üniversite bulunduğunu, bu sayıyı 4'e çıkarmak istediklerini bildiren Bayraktar, "Ne söz verdiysek bunların hepsini takip ediyoruz. Trabzon, eskiden olduğu gibi Türkiye'de hak ettiği yeri mutlaka alacaktır" dedi.Kalkınma Bakanı Yılmaz da tarihte önemli bir yere sahip ve kültürel derinliği olan Trabzon'u Restbet sadece geçmişiyle düşünmemek gerektiğini ve kentin 2023 vizyonunda da önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.Doğu Karadeniz yolunun birçok üretimin altyapısını oluşturduğunu anlatan Yılmaz, kentin ticaret açısından da önemine dikkat çekti.

AK Parti Trabzon Milletvekili Özak da Trabzon'un bir sağlık, eğitim, kültür, sanat ve spor şehri olduğunu dile getirdi. Yapılan tanıtım etkinlikleriyle eski hatıraların tazelendiğini söyleyen Özak, böylece insanların tarih şuurunun da geliştiğini vurguladı.Özak, "Trabzon, metrekaresine en fazla sanatçı düşen şehirdir" ifadelerini kullandı.Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Başkanı Bilgin Aygül, geleneksel hale getirdikleri etkinliğin 6. yaşında da büyük bir ilgiyle sürdüğünü söyledi.

Etkinliğin bundan sonra bir yıl İstanbul, bir yıl Ankara'da yapılacağını dile getiren Aygül, yöresel kültüre sahip olmadan ulusal ve evrensel kültür olunamayacağına dikkati çekti.Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise etkinliklerin bugüne kadar meyvelerini verdiğini ifade etti.Trabzon'da geçmiş 10 yıldan bu yana 4 kat büyüme sağlandığına işaret eden Hacısalihoğlu, "Geçen yıl Trabzon'da 48 projede 420 milyon TL yatırım yapıldı. Çünkü kentin altyapısı da yatırıma müsait" diye konuştu.

Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise kentsel dönüşümlerle birlikte yeni bir Trabzon ortaya çıkarmaya gayret ettiklerini bildirdi. Gümrükçüoğlu, kentin turizmde, kültürde, sanatta Türkiye'nin zirve kenti olma yolunda yürüdüğünü kaydetti.Konuşmaların ardından Trabzonspor'un şimdiye kadar gol kralı olan 3 futbolcusuna plaket verildi.Öte yandan, yöresel ürünlerin sergilendiği standların yanı sıra ahşap bir otomobilin bulunduğu stand ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.Konserden söyleşiye, halk Oyunları gösterilerinden panellere, belgesel gösteriminden şiir dinletilerine 60'a yakın etkinliğin gerçekleştirileceği etkinlik 4 gün sürecek.

Bu Arada Ankara'da gerçekleştirilen "Trabzon Günleri" etkinliği kapsamında kurulan Şalpazarı standındaki ürünler ilgi görüyor.Ankara Atatürk Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte, Şalpazarı Kaymakamlığınca kurulan Şalpazarı standındaki yöresel Ağasar kıyafetleri ve el ürünleri, katılımcıların ilgisini çekiyor.Ziyaretçiler, başta Ağasar bebekleri olmak üzere yöresel el ürünlerini satın alıyor.