İhracattaki sorunların çözümü konusunda belirsizlik yaşandığına değinen Gürdoğan, “Dolardaki belirsizlik de ihracatçımızın en büyük sıkıntılarından birisi. Bölgemize baktığımızda ihracat rakamlarındaki düşüşün dışında miktar bazındaki düşüşün daha fazla olduğunu görüyoruz. Belirsizlikten doğan endişe her geçen gün artarak devam ediyor” dedi.

Bölgemizde yaz mevsimi ile birlikte Sarp Kapısı’nda özellikle TIR geçişlerindeki sorun hala devam ettiğini ifade eden Gürdoğan şunları söyledi: “Gümrük Bakanlığımız tarafından Haziran ayında Sarp Kapısı için yeniden bir düzenleme yapılacağını söylenmesine karşın, bugün Haziran ayını bitiriyoruz herhangi bir gelişme yok. Muratlı Kapısı’na ilişkin halihazırda Bakanlar Kurulu’nda karar çıkmasına karşın beklemede. Bunun yanında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan sorundan dolayı her iki ülke ile olan ticaretimizde sorunlar devam ediyor.”

VAATLER HAVADA MI KALACAK

7 Haziran seçimleri sırasında Trabzon’da siyasilerin çok sayıda vaatte bulunduğunu hatırlatan Gürdoğan, “Sadece Trabzon için değil Türkiye genelindeki vaatlerle memleket adeta uçurulacaktı. Ancak öncelikli ve gerçekçi vaatlerin sıralamasının yapılması gerekirken bu konuda hiçbir adım atılmıyor. Siyasiler her zaman olduğu gibi Ankara’ya gidince bölgeyi unutuyor. Oysa ki yapılabilecek projelerin konuşulması daha mantıklı olacaktır” diye konuştu.

HOPA-BATUM DEMİRYOLU

Asya Pazarı’ndan yüzde 65’lere varan bir oranda pay alınabilmesi için Hopa-Batum Demiryolunun bir an önce hayata geçmesi gerektiğini ileri süren Gürdoğan, “1020 km ve 100 milyon dolar gibi bir fizibilite raporla tek hat olarak yapılabiliyor. Bu demiryolu güzergahı sadece bölgemiz için değil ülkemiz için de çok önemli. Çin’den bir tren Batum’a 20 günde gelecek. Dolayısıyla Çin-Hindistan havzasından bu bölgeye gelip gidecek olan yüklerin istasyon noktası Doğu Karadeniz bölgesi ve limanları olacak” ifadelerini kullandı.

BEKLEMEYE TAHAMMÜL KALMADI

Bölge ve ülke insanının çıkarları doğrultusunda sorunlara çözüm üretilmesi gerektiğine vurgu yapan DKİB Başkanı Gürdoğan, “Geçmişte de koalisyonlar büyük işler yapmıştır. Yeniden seçim düşünmek bize çok şey kazandırmaz. Ancak zaman kaybı halkın geçim ve gelecek endişesini artırmakta. Türkiye’de ekonomik sorunların dışında dört bir tarafındaki ülkelerde sorunlar yumağı bulunmakta. Bugün Suriye, Irak, Mısır bizim ihracat partnerimiz iken yaşanan sorunlardan ötürü ihracatımızın düşmesi çok doğal. Sorunların çözümü için her geçen saatin bile artık önemi var. Ülkemizdeki bu ortamda sorunların beklemeye artık tahammülü yok. Etrafımızda yaşanan sorunlar bizi de olumsuz etkiliyor. Yaşanan belirsizlik ortamının bir an önce son bulması ve ülkemizin bulunduğu coğrafyada yaşananların da iyi takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

2023’E DARBE VURACAK

İhracatta yaşanan sorunların 2023 hedeflerine de darbe vuracağını söyleyen Gürdoğan, “Bu anlamda da sorunların çözümü konusunda bir an önce somut adımlar atılmalı” dedi. TİM’in mali genel kurulunda verilecek mesajların da önemli olduğunu kaydetti. Gürdoğan, “Türkiye’nin bir yumuşama ortamına ihtiyacı var. Belirsizliğin devam etmesi de ülkenin geleceğine zarar verecektir. Bu sebeple sorunların her açıdan ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu ülkede yaşayan insanların gelecek kaygısını gidermek, ülkeyi yönetmeye talip olanların egolarını bir tarafa bırakarak hareket etmelerinden geçecek” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim