Mehmet Cirav başkanlığında toplanan mecliste İŞKUR Trabzon İl Müdürü Adnan Zengin, hükümet tarafından yapılan son düzenleme ile getirilen teşviklerle ilgili bilgiler verdi. 

Zengin teşviklerle ilgili şu bilgileri verdi:  

“Şubat’tan itibaren alınacak her elemanın her çalışanın SGK, prim, işveren payı ve çalışan payı ile vergilerinden oluşan 773 TL’lik bir katkının devlet tarafından verileceğini içeren hüküm maddesi var. O maddenin birkaç tane ön şartı bulunuyor. 31 Aralık 2016 tarihindeki çalışan sayımızın üzerine ilave bir sayı olması, son üç ay işsiz ve sigorta girişi olmaması yanında İŞKUR’un kaydında işsiz olarak kayıtlı olması gerekmektedir. Bu şartları taşıyan 1 Şubat’tan itibaren alınan her kişi bu teşvikten istifade edecek ve devlet bu teşvik kapsamında 773 TL lik ödemesini yapacaktır. İşverenlerimizde bu teşvikten yararlanarak sayıyı istedikleri kadar yukarıya çıkarabilecektir. Yukarıya doğru sayı sınırı yok. İstediği kadar işçi alıp artı istihdamdan yararlanmış olacağı bir teşvik paketinden bahsediyoruz. Bu paketle ilgili SGK İl Müdürlüğü bir çalışma yürütüyor. O da sonuçlandığı zaman hep birlikte göreceğiz. Bildiğimiz bir şey var; 1 Şubat, 3 ay işsiz olma şartı, 2016 sonu itibariyle sayımıza ilave olacak İŞKUR’un kayıtlarındaki bir kişiyi aldığımızda teşvikten istifade etmeniz mümkün olacak. Kayıtlarımızda olan işveren sayısı belli. Onların alacakları bir veya daha fazla insanlarla bu hedefin tutturulması Trabzon için mümkündür. Biz o çalışmayı yürütüyoruz.”

Toplantıda, işsizlerin iş tercihleri konusunda çeşitli görüşlerde ileri sürüldü. TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ve Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu istihdam seferberliğine destek vereceklerini söylediler.

Ekonominin sıkıntıda olduğu bir dönemde böyle desteklerin verilmesinin önemine vurgu yapan Yönetim Kurulu Başkanı Köleoğlu, işsizlerin iş beğenmeme davranışlarını da eleştirerek "İnsanlar iş beğenmiyor. İŞKUR'a yapılan müracaatlara bakın hepsi devlet dairelerinde, belediyede çalışmak istiyor. Özel sektörde kimse çalışmak istemiyor. Neden? Özel sektör ile diğer kurumlar arasında özellikle iş disiplini açısından çok büyük farklar var." Diye konuştu.

Meclis toplantısının son bölümünde işverenlerin istihdama yapabilecekleri katkılar konusunda görüş alış-verişinde bulunuldu. Özellikle fındık sanayinin Trabzon'daki istihdama yaptığı katkı ve bunun arttırılması için her aşamada uygulanması gereken politikalar üzerinde duruldu.