Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun yanı sıra çok sayıda vatandaşın katıldığı programa konuşmacı olarak Srebrenicalı Anneler Derneği Başkanı Munira Subasic, Bosna’nın Çanakkalesi Gorazde Gazisi Nedzad Kurtovic katıldı. Kuran-ı Kerim tilaveti ile açılışı yapılan programda iki ülkenin milli marşları okundu.

Programda konuşan Munira Subasic, Bosna savaşına ve kısaca Srebrenica katliamına değinerek kadınlara yapılan işkenceleri anlattı. Subasic, “Srebrenica soykırımının canlı tanıklarından biri olup, soykırımdan kurtulabilen nadir insanlardan biriyim. Eşimi, oğlumu, babamı, amcamı, dayımı ve 25 akrabamı kaybettim. Ben de yaralandım. Srebrenica katliamını tüm dünyaya duyurmak için 1996 da büyük bir mücadeleye giriştim. Dernek olarak dünyadaki bütün annelerle işbirliği içinde çalışıyoruz. Birleşmiş Milletlere Hollanda askerlerinin Srebrenica katliamı sırasında Sırplarla işbirliği yaptığı için yargılanmaları yolunda başvuruda bulunduk” ifadelerini kullandı.
Necad Kurtovic de Aliya İzzetbegoviç’in hayatını ve Bosna için verdiği mücadeleyi anlattı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise programda yaptığı konuşmada Aliya İzzetbegoviç’in hayatının bir destan olduğunun altını çizdi. İzzetbegoviç’in Bosna Hersek’in bağımsızlığını sağlanması için çok büyük mücadele verdiğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Birleşmiş Milletler‘in (BM) koruması altındaki Srebrenica'da 1995 yılında soykırım işlenirken Aliya, direncini kaybetmedi, halkına sabır ve direnmekten başka bir şeyin sözünü dünyanın ilgisizliğinden dolayı veremedi. Avrupa'nın en büyük dördüncü silahlı gücü olan Yugoslavya Ordusu'nun üç yılda dize getiremediği Boşnaklar, savaşın lehlerine dönmeye başlaması üzerine uluslararası toplumun baskısıyla 1 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Antlaşması ile Bosna Hersek'in sınırlarını korumayı başardı. Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan Aliya, sağlık durumu kötü olmasına rağmen, savaştan sonraki dört yıl boyunca da savaşın yaralarının sarılmasına ve ülkenin kalkınmasına önemli katkılarda bulundu” şeklinde konuştu.

Programın sonunda Başkan Gümrükçüoğlu programa konuşmacı olarak katılan Subasıc ve Kurtovic’e kahve takımı hediye ederek katkılarından dolayı teşekkür etti.